sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ALIÇ EMEKLÝ ÇÝFTÝN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

  •  3 Ekim 2022 Pazartesi 11:17

Mersin’in Silifke ilçesinde öðretmen emeklisi Ali Tok ile Ýcra Müdürlüðünden emekli eþi Ayþe Tok, 2 dönümlük bahçelerine alýç dikti. Hasat sezonunun baþlamasýyla kilogramý dalýnda 50, tezgahta ise 70-80 liradan tüketiciye ulaþan alýç, üreticisinin yüzünü güldürdü.

Kalp dostu olarak bilinen ve Silifke genelinde 50 dönümlük bir alanda üretimi yapýlan alýçtan bu yýl 15 ton civarý ürün elde edilmesi bekleniyor.

Emekli olduktan sonra eþi ile birlikte Silifke'nin Çamlýca Mahallesi'nde babadan kalma 2 dönümlük araziye alternatif ürün olarak alýç diken öðretmen emeklisi Ali Tok, fiyatlardan memnun olduklarýný ve 1 ton civarýnda ürün hasat etmeyi beklediðini söyledi.

Alýcý alternatif bir ürün olarak ektiðini ve bunda da baþarýlý olduðunu belirten Ali Tok, “Emekli olduktan sonra 2 dönüm civarýnda alýç bahçesi yaptým. Alýcýn meyvesi kalbe iyi geliyor. Sirkesinin de daha deðerli bir ürün olduðunu biliyorum” dedi.

Alýcý ektikten sonra çevresindeki kiþilerin de alýç ekmeye baþladýðýný ifade eden Tok, “Alýcýn getirisinin yüksek olduðunu gören, tadýný beðenip seven herkes ekim yapmaya ve deðerlendirmeye çalýþtý. Alýcýn fiyatý þu anda dalýnda 50 TL'den satýlýyor. Hasat ettiðimiz ürünümüzü Silifke'de alýcý olmadýðý için Mersin, Gaziantep, Antalya'ya gibi deðiþik illere göndererek deðerlendirmeye çalýþýyoruz. Alýcýmýzýn hasat zamaný Eylül ayýnýn 15'inden itibaren baþlýyor ve Ekim ayýnýn 15'ine kadar devam ediyor. Bu süre zarfýnda alýcýn iri ve geliþmiþ olanlarýný deðerli olarak satýyoruz, küçüklerini ise sirke yapýyoruz. Alýç sirkesini de 80 ile 100 TL arasýnda satýyoruz” diye konuþtu.

Eþinin ve kendisinin emekli olmasýndan sonra köylerinde bahçecilikle uðraþmak istedikleri için alýç diktiklerini ifade eden Ayþe Tok, “Silifke Orman Ýþletme Müdürlüðü bundan 10 yýl önce kuraklýk ve susuzluðu en dayanýklý meyve olarak alýç fidaný daðýttý. Bizlerde bu fidanlardan alarak diktik. Fakat emek vermezsen, sulamazsan olmuyor. Göründüðü gibi alýç meyvesi susuzluða dayanan bir meyve deðil. Susuz olunca meyve özelliðini ve kalitesini kaybediyor. Bizim yerimiz de biraz dik ve kýraç arazi olduðu için suyu alanlar daha kaliteli, alamayanlar ise daha kýrmýzý ve renk deðiþikliði oluyor. Nemi, çiði aþýrý sýcaðý çok sevmiyor. Ayný ayvagiller gibi renk deðiþikliði meydana geliyor. Ama kendi memleketimize bir katma deðer yapabiliyorsak, bir þeyler üretebiliyorsak, emekli maaþýmýza bir destek oluyorsa ne mutlu bize. Silifke'de bu meyvenin çok fazla üreticisi olmadýðý için pazar bulmakta zorlanýyoruz. Ürettiðimiz ürünü ya farklý þehirlere gönderiyoruz ya da pazarlarda satýyoruz. Toptan alýcý olmadýðý için pazarý kendimiz araþtýrýyoruz. Yetkililerimizden bu meyveye pazar oluþturulmasý için destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.