sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

CEVÝZ SOYMA MAKÝNESÝ ÜRETÝCÝNÝN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

  •  27 Eylül 2022 Salý 14:54

Mersin Büyükþehir Belediyesinin, üreticilere destek olmak amacýyla daðýttýðý ceviz soyma makinesi ile iþ yükü 5 günden 1 saate iniyor. Üretici bu sayede hem zamandan hem de iþ gücünden tasarruf saðlarken, ürünlerini de kýsa sürede piyasaya ulaþtýrabiliyor.

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal Hizmetler Dairesi, üreticilere alet-ekipman desteðini sürdürüyor. Ekipman desteðinden Ayvagediði Mahallesindeki ceviz üreticileri de yararlandý. Mersin Büyükþehir Belediyesinin, Toroslar S.S. Ayvagediði Sulama Kooperatifine teslim ettiði ceviz soyma makinesi, üreticinin yüzünü güldürdü. Makine gelir gelmez çalýþtýran üreticiler hem zamandan hem de iþ gücünden tasarruf etmenin mutluluðunu yaþarken, ellerinden aylarca çýkmayan ceviz lekesinden de kurtulmuþ oldu.

Büyükþehir Belediyesinden yapýlan açýklamada, sadece 10 dekarlýk bir bahçeden toplanacak meyve aðýrlýðýnýn, yetiþtirilen çeþitlere göre 5 bin ile 7 bin kilogram arasýnda olduðu, söz konusu aðýrlýktaki cevizleri soymanýn üreticilerin günlerini aldýðý belirtildi. Büyükþehir Belediyesinin teslim ettiði ortalama 900-1000 kilogram ceviz kavlatma kapasitesine sahip makine sayesinde, artýk üreticilerin günlerce uðraþmak yerine 1 saatte tüm cevizlerini soyabildikleri ifade edildi.

“Hem zamandan kazanýyorlar hem iþ aksamalarý olmuyor”

Büyükþehir Belediyesi, proje çerçevesinde 2022 yýlý içerisinde Toroslar S.S. Ayvagediði Sulama Kooperatifi, Mut S.S. Dað Pazarý Sulama Kooperatifi ve Gülnar S.S. Yassýbað Sulama Kooperatifine birer adet olmak üzere toplamda 3 adet ceviz soyma makinesi desteði saðladý.

Ayvagediði Mahallesi Muhtarý Ayhan Gümeli, mahallesine gelen ceviz soyma makinesi desteði için teþekkürlerini ileterek, “Bu iþi yapan vatandaþlar elini boyuyor. Bir topluma girdiði zaman, bunu saklama mecburiyetinde kalýyor. Þu an çuvala döküp düðmeye bastýðý zaman iþi bitiyor. Mesela bir vatandaþýn 10 çuval cevizi varsa ve 3 günde soyuyorsa artýk 1-1,5 saatte bitiyor iþi. Hem zamandan kazanýyorlar hem iþ aksamalarý da olmuyor” dedi.

“4-5 günlük iþi 1 saatte yapýyoruz”

15 yýldýr ceviz iþi ile uðraþtýðýný söyleyen Þerife Erdoðan da “15 yýldýr uðraþýyorum, rezil oluyordum, komþularýmdan yardým bekliyordum. Sabah geldik, çok memnun kaldým. 5 günde soyuyorduk, ama bugün bir saatte hallolacak” ifadelerini kullandý.

1970 yýlýndan bu yan yaylada olduðunu söyleyen üretici Ahmet Baygýn ise “25 yýldýr ceviz iþi ile uðraþýyorum. Ortalama 300 kilogram kadar cevizim çýkýyor. 4-5 günde ancak soyuyorduk. Eleman yok bizde, fazla nüfus da yok. Ama þimdi sað olsun Vahap Seçer baþkanýmýz makine getirdi. Teþekkür ediyoruz hizmetleri için. Þimdi bir saatte iþim bitecek. Hem zamandan kazanacaðým hem ekonomiden kazanacaðým” diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.