sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

AVOKADO BAHÇESÝNDE TONLARCA KABAK YETÝÞTÝRDÝ

  •  6 Eylül 2022 Salý 10:04

Mersin’de bir çiftçi, 2 yýl önce oluþturduðu avokado bahçesindeki fidanlarýn alt kýsmýný deðerlendirip suyun israfýný önlemek için alternatif ürün olarak kabak dikti, 10 ile 50 kilogram arasýnda deðiþen tonlarca ürün alan üretici kilogramý 4 TL’den satýp ekonomik kazanç saðladý.

Hatay'dan gelip Mersin'in Erdemli ilçesine yerleþen ve oðlunun fikirlerini uygulayan çiftçi baba Mustafa Akdoðan, 12 dönüm alana kurduklarý bahçesinde tropikal meyveler yetiþtirmeye baþladý. Daha önce ejder ve çarkýfelek meyvelerini yetiþtirip hasat eden Akdoðan 12 dönümlük alanýn 4 dönümüne de avokado dikti. 6 metre arayla dikilen fidanlar büyümeye baþlarken, boþluklarý deðerlendiren üretici suyun da israf olmamasý için kabak dikimi yaptý. 10 ile 50 kilogram arasýnda gelen kabaklar hasat edilmeye baþlandý. Hasat edilen kabaklarý üretici Akdoðan kilogramý 4 TL'den satarak ev ekonomisine gelir getiren önemli bir kazanç saðladý.

En yüksek kabaðýmýz 53 kilo

5 çocuk babasý Mustafa Akdoðan, "4 dönüm avokado ektim, avokadolarýn arasýna hortumlar döþedik suyumuz araya gitmesin diye en masrafsýz kabak ektim, hiçbir masrafý yok, ilaç yok. En yüksek kabaðýmýz 53 kilo geliyor. 10 kilonun üstündekileri tüccara verdim, ufaklarýný da elden satýyorum. Kilosunu 4 liradan verdim" dedi.

15 tondan fazla ürün alacaðýný aktaran Akdoðan, "Þuana kadar 4'er tondan 2 araba, 8 ton sattým. Daha burada var aþaðý yukarý 10 tona yakýn ürün var. Yani avokadonun arasý 6 metre olduðu için suyun araya gitmemesi için, bunlarýn aralarýna da kabak ektim. Burada yetiþtiriyorum, Hatay'a gönderiyorum. Kalanlarý da otellerdeki arkadaþlar alýp gidiyor. 2 gün kirece yatýrýyorlar, kireçten sonra tatlý yapýyorlar. Tatlý piþiriyorlar, kabak tatlýsý olarak satýyorlar" diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.