sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BÝBERÝN SALÇAYA UZANAN ZAHMETLÝ YOLCULUÐU BAÞLADI

  •  3 Aðustos 2022 Çarþamba 11:27

Mersin’in Silifke ilçesinde her yýl aðustos ve eylül aylarýnda hasadý yapýlan kýrmýzý biber, kadýnlarýn elinde binbir zahmetle salçaya dönüþtürülerek yemeklere lezzet katýyor. 5 kilosu bu yýl 500 liradan satýlmasý beklenen biber salçasý, büyük uðraþlar sonucunda sofralara ulaþýyor.

Türk mutfaðýnda yemeklere rengi ve aromasýyla farklý lezzet katan biber salçasý, Silifke'de büyük zahmetlerle toplanan kýrmýzý biberlerin geleneksel yöntemlerle iþlenmesiyle hazýrlanýyor. Her yýl aðustos ve eylül aylarýnda hasadý yapýlan kýrmýzý biber, ev hanýmlarýnýn elinde imece usulü salçaya dönüþüyor. Evlerinin avlusunda satýn aldýklarý ya da tarladan topladýklarý biberi yýkayarak temizleyen kadýnlar, biberleri makinelerde çektiriyor. Çekilen biberler daha sonra evlerin damlarýnda ya da güneþ alan açýk bir bölgede geniþ tepsilere dökülerek, üzeri toz ve haþereye karþý bezle örtülüyor. Güneþ altýnda kurumaya býrakýlan ve günde birkaç kez kaþýkla karýþtýrýlan biber, salça kývamýný aldýktan sonra zeytinyaðý ve tuz ile yoðrulup kavanozlara konularak serin yerde saklanýyor.

Silifke'de 4 dönüm biber tarlasýndan 7 ton ürün beklediklerini belirten Hasan Sýyrýk, “Silifke'de 4 dönüm tarlamdan 7 ton ürün bekliyorum. Tarlada kilosunu 7 ila 8 lira arasýnda deðiþen fiyatlarla satýyorum. Bunun çoðunu toplayýp satýyoruz. Geri kalanýný salça yapýp satýyoruz. Silifke'de yaklaþýk 50 dönümde biber üretimi yapýlýyor. Girdi maliyeti yüksek, zahmetli bir iþ olduðu için sofraya gelinceye kadar bu yýl 5 kilosunun 500 liradan satýlacaðýný tahmin ediyoruz” dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE 37 EKÝPLE EÞ ZAMANLI ASAYÝÞ UYGULAMASI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
ÇUKUROVA BASKETBOL GÝTTÝ, ÇBK MERSÝN GELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.