sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ’NDEN ÜRETÝCÝYE ÇOK YÖNLÜ DESTEK

  •  10 Haziran 2022 Cuma 13:37

Mersin Büyükþehir Belediyesi, kentte tarýmsal ve hayvansal üretimi arttýrmak, üreticiye destek olmak adýna makine ekipman, fide-fidan, sulama borusu ve hayvan daðýtýmlarýný sürdürüyor. Uzun vadeli projelerle hayata geçirilen desteklerin yeni sahipleri Akdeniz, Erdemli ve Toroslar’daki üreticiler oldu.

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer'in katýlýmýyla Toroslar ilçesi Dalakderesi Mahallesinde “Destek Büyükþehir'den Üretim Çiftçiden” mottosuyla ‘sulama borusu, kaz ve makine-ekipman daðýtým töreni' düzenlendi. Düzenlenen törende, Akdeniz'e 3 bin 604 metre, Erdemli'ye 4 bin metre ve Toroslar'a da 5 bin 12 metre olmak üzere toplamda 12 bin 616 metre boru desteði yapýldý.

Erdemli Ziraat Odasý'na 1 adet taþ kýrma makinesi, Toroslar ilçesi Ayvagediði Sulama Kooperatifi'ne 1 adet ceviz soyma makinesi ve Akdeniz Ziraat Odasý'na 1 adet bitkisel atýk kýyma makinesi daðýtýldý. Kadýnlarýn yükünü hafifletecek hamur yoðurma makineleri de muhtarlýklara teslim edildi. Toroslar'a 7, Akdeniz'e 6, Erdemli'ye de 2 olmak üzere toplam 15 adet hamur yoðurma makinasý verildi. Bu yýl 35'i kadýn olmak üzere 50 yetiþtiriciye 100'er adet kaz daðýtýmý yapýlacak. 5 üreticiye de biner adet kaz verilecek. Ayrýca her yetiþtiriciye, 600 kilogramlýk yemler de teslim edilecek.

“Ýnadýna üretim, inadýna çalýþacaðýz çiftçi olarak”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Milli ekonominin temeli ziraattýr” sözünü anýmsatarak konuþmasýna baþlayan Baþkan Seçer, pandemi süreci ve Ukrayna'da yaþanan savaþýn, tarýmýn deðerini ortaya koyan son dönemlerin en önemli iki örneði olduðunu vurguladý. Seçer, "Cebinizde paranýz da olsa size mal satan yoksa aç kalýrsýnýz. Halkýnýzý da aç býrakýrsýnýz. Ukrayna savaþý var. Cebimizde dolar var. Rusya buðday ihracatýný durdurdu. Türkiye önemli bir miktarda o bölgeden buðday, ayçiçeði alýyor. Þimdi nasýl olacak? Aç mý kalacaðýz? Aç kalmamak için üretmemiz lazým. Kimseye mahkum olmamak için, muhtaç olmamak için çalýþmamýz lazým, üretmemiz lazým, kanaat etmemiz lazým. Sadakatle, sabýrla üretmek, üretmek, üretmek. Bu hak indinde olmasý gereken. Ama kanaatle, sabýrla, sebatla üreten yurttaþlarýna da biz yönetenler, onlara onlarýn layýk olduðu desteði vermek zorundayýz. Hayat pahalý, enflasyon çok yüksek. Bugün sattýðýn ürünün parasýný alýp cebine koyuyorsun, gelecek yýl üreteceðin ürünün tohumunu, gübresini, mazotunu alamazsýn. Üretim olur mu? Olmaz. Bunun bir dengede olmasý lazým. Dünyanýn neresine giderseniz gidin, her devlet, her hükümet üreticisini desteklemek zorundadýr. Yoksa üretim olmaz, yoksa millet aç kalýr. Çiftçinin yanýnda olacaðýz, çiftçiyi destekleyeceðiz. Mazot desteði vereceðiz, gübre desteði vereceðiz, ürünün alýmlarýnda alým destekleri vereceðiz. Çiftçinin ayakta kalmasýný saðlayacaðýz. Çiftçi deyip, çiftçilik deyip geçmeyin, köy deyip, köylülük deyip geçmeyin, küçümsemeyin ha sakýn. Tarým dediðiniz; Türkiye'de 20 milyon hektar iþlenen tarým alaný var. Az verimli, orta verimli, çok verimli. Bu üretimi yapan insanlarýn toplam nüfustaki oraný her 4 kiþiden biri, en az yüzde 25'i. Siz tarýmý bitirdiðiniz zaman çiftçinin, köylünün çocuðu belediyenin kapýsýna dayanýr. Ýþ ister, sokakta iþsiz gezer, aç gezer. O zaman siz bu milleti durduramazsýnýz. Sosyal problemlere neden olursunuz. Evet, inadýna üretim, inadýna çalýþacaðýz çiftçi olarak" diye konuþtu.

“Ýnadýna, ‘Ben doðru yapýyorum' demememiz lazým”

Çiftçiliðin büyük emek gerektirdiðini ifade eden Seçer, “Çiftçinin kazandýðý para anasýnýn ak sütü gibi helaldir. Yaðmur demez, çamur demez, fýrtýna demez, boran demez, çocuðum hasta demez. Çocuðuna ilaç almaz, gider aðacýna atmak için ilacýný alýr. ‘Çocuðuma daha sonra alýrým. Hele þimdi idare edeyim' der. Þimdi böyle bir helal kazanç. Biz ne yapýyoruz Büyükþehir Belediyesi olarak? Hükümet olsaydýk Vahap Seçer olarak farklý konuþurdum. Derdim ki, ‘Tarým politikalarý þu þekilde olmalý, bu þekilde olmalý'. Hükümetimi de uyarýrdým, bakaný da uyarýrdým. Ben tarým komisyonunda görev yapmýþ bir parlamenterim. Plan bütçe komisyonunda görev yapmýþ bir parlamenterim. Tarýmý da, tarýmda üretimin ne olduðunu da, tarým desteklerini de pekâlâ bilirim. Gidiþat doðru mu? Tartýþýlýr. Vatandaþ, çiftçi, üretici, ‘Çok þükür, bereket versin' diyorsa söyleyecek hiçbir lafýmýz yok. Ama az önce söylediðim gibi, ‘Sattýðým üründen aldýðým parayla, bir dahaki yýlýn üretimini yapamýyorum, evimin geçimini saðlayamýyorum' dediði noktada kafamýzý önümüze eðip bir düþünmemiz lazým. Ýnadýna, ‘Ben doðru yapýyorum' demememiz lazým. Ben Mersin Büyükþehir Belediye Baþkanýyým” þeklinde konuþtu.

“Mersin önemli tarým topraklarýna ve imkanlarýna sahip bir ilimizdir”

Üreticilere Büyükþehir Belediye Meclisi'ni takip etmeleri çaðrýsý yapan Seçer, “Meclisi canlý izleyin. Ýzliyor musunuz? Ýzlemiyorsanýz hata yapýyorsunuz. Verdiðiniz oya saygýsýzlýk yapýyorsunuz. Verdiðiniz oya saygý göstermek için, verdiðiniz oy karþýlýðýnda Meclise gönderdiðiniz Meclis üyelerini, verdiðiniz oy karþýlýðýnda seçtiðiniz belediye baþkanýnýn ne yaptýðýný denetlemeniz lazým. Cumhurbaþkanýnýn ne yaptýðýný, hükümetin ne yaptýðýný denetlemeniz lazým. Bizlerin de sizlere hesap vermesi lazým. Hep söylüyorum, Türkiye kimsenin babasýnýn çiftliði deðil. Mahkeme kadýya mülk deðil. Bu koltuk benim babamýn malý deðil, Mersin Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý koltuðu. Görevimi yaptýðým sürece, insanlarýn teþekkürünü, hayýr duasýný aldýðým sürece, onlarý mutlu ettiðim sürece o koltuk için bana destek olur. Ama hata yaparsam, belediyeyi zarara uðratýrsam, israf edersem, size getirdiðim 10 liralýk hizmeti bin liraya yaparsam, belediyeyi çökertirsem, ülkeyi batýrýrsam o koltukta bir daha bir saniye kalmamam lazým. Zaten bunun kararýný verecek olan da halktýr, sandýktýr. Sizin o koltukta bizleri bir saniye dahi oturtturmamanýz lazým. Demokrasi böyle bir þeydir” ifadelerini kullandý.

“Kadýnlarýmýz evin direðidir. Ülkenin de direði kadýnlarýmýzdýr”

Projelerde kadýnlara pozitif ayrýmcý bir anlayýþla yaklaþtýklarýný ve belediye kademelerinde de ayný anlayýþý yürüttüklerini ifade eden Seçer, “Neden biliyor musunuz? Kadýnlarýmýz evin direðidir. Ülkenin de direði kadýnlarýmýzdýr. Ulusal kurtuluþ savaþýnda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ulusal kurtuluþ mücadelesini sürdürürken ona el veren, destek veren kadýnlarýmýzdý. Kadýnlarýmýz düþmanla göðüs göðüse mücadele etti. Þimdi de bakýyorum tarlada, ahýrda çalýþan kadýnlarýmýz. Onun için onlarýn emeklerine saðlýk, yüreklerine saðlýk” dedi.

Akdeniz, Erdemli ve Toroslar ilçelerine verilen destekler hakkýnda bilgiler paylaþan Seçer, “Bugün burada Toroslar, Erdemli ve Akdeniz ilçelerimizin üreticilerine sulama borusu ile bazý alet ekipmanlar vereceðiz. Nedir bunlar? Ceviz soyma, taþ kýrma ve hamur yoðurma makinesi. Bunlardan en önemlisi bence hamur yoðurma makinesi. Kadýnlarýn iþlerini kolaylaþtýrýyor. Böylece sabahýn kör karanlýðýnda kalkma derdi de ortadan kalkýyor. Bir de geçen yýl baþladýðýmýz, hani bu sadece Kars'ta kaz yetiþir diyorlar ya sanki baþka memlekette kaz yetiþmezmiþ. Vallahi biz üreticilerimizle geçen yýl yetiþtirdik ve Türkiye'nin en büyük, en önemli zincir marketlerinde de gayet güzel ‘Mersinden' markasýyla satýldý. Yiyenlere afiyet, þeker olsun. Üreticilerimiz için de Allah bereket versin. Demek ki çalýþýnca her yerde oluyor” diye konuþtu.

Üreticiyi destekleyen hizmetlerde ayrýmcýlýða asla izin vermediklerini vurgulayan Seçer, "Altýný karakalemle çiziyorum. Hiçbir ayrým yapmadan, bu senin partilin, bu benim partilim, hepimiz bu al bayrak altýnda yaþýyoruz. Bizim bölgemiz, etnik kökenimiz, mezhebimiz, meþrebimiz, siyasi görüþümüz ne olursa olsun hepimiz kardeþiz. Biz ayrýmcýlýk yapamayýz. Biz asla ayrýmcýlýk yapmayacaðýz, yapamayýz” þeklinde konuþtu.

“Daha birçok köyü örnek köy haline getireceðiz”

Örnek köylere örnek iþler yapýldýðýný da kaydeden Seçer, “Bir örnek proje çalýþtýk. Darýsekisi Örnek Köyü. Bu bölgeye de örnek olacak. Ama bunla kalmayacak. Daha birçok köyü örnek köy haline getireceðiz. Üretim olsun. Orada gelenekler, görenekler yaþasýn. Ýnsanlar gelenekleri, görenekleriyle yaþar. Yoksa makine gibi olur. Ýnsanýn maneviyatý, geleneði, geçmiþi, tarihi olur. Bunlarý unutmaz, unutturmaz. Çocuklarýna yansýtýr. Bu örnek köylerin böyle bir özelliði var. Örnek köy deyip geçmeyin. Sokaðý, binalarý boyadýlar. Ýnsanlarýn gelip oturacaðý sýkma-börek yiyeceði, ayran içeceði yer yaptýlar deðil. Onun ruhu bir baþka. Biz istiyoruz ki sadece Türkiye'nin her yerinden deðil, dünyanýn her yerinden turistler gelsin bu bölgelere. Bu köylerimizi gezsin. Avrupa'da bu böyle. Biz biraz geriden gidiyoruz. Özellikle Mersin, turizmde geliþsin, insanlar gelsin, tanýsýn. Kentimin güzelliklerini görsün. Bizlerin güzelliklerini görsün. Bu insanlarýn kalbinin temizliðini görsün. Bütün kültürlerin burada nasýl bir arada kardeþçe yaþadýðýný görsün. Bizim arzumuz, isteðimiz, çabamýz bu yönde" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.