sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ATA TOHUMU BEREKETÝ: 6 AYDIR DOMATES HASADI YAPIYOR BÝTMEK BÝLMÝYOR

  •  10 Haziran 2022 Cuma 11:03

Mersin’de çiftçi Muhammet Bulut’un atadan kalma tohumlardan örtü altýna ektiði domates aralýksýz 6 ay ürün vererek üreticisini mutlu etti. Þu ana kadar 25 ton civarýnda ürün alan halen gün aþýrý 2 tona yakýn domates hasat eden üretici Bulut, artýk açýkta ekim yapacaklarý için seradaki üretime ara vermek zorunda kalacaðýný söyledi.

Erdemli ilçesinde ailesiyle çiftçilik yapan 2 çocuk babasý Muhammet Bulut, 2 yýldýr ata tohumu ile hem yaz hem de kýþýn örtü altýnda domates yetiþtiriciliði yapýyor. Dede ve babasýndan kalma tohumlarla yörede köy domatesi, ragýp, cavcav, lapçin veya anam babam domatesi olarak bilinen domatesi üreten Bulut, bu yýl beklediðinin üzerinde bir verim aldý. Örtü altýna Ekim ayýnda tohumdan ürettikleri fideleri diken Bulut, 6 aydýr düzenli olarak domates hasadý yaptý. Þu ana kadar 25 ton ürün alan Bulut, halen gün aþýrý hasatla 2 tona yakýn domates toplamaya devam etmesi dikkat çekti. Ata tohumunun çok bereketli olduðunu aktaran Bulut, açýkta üretime geçecekleri için bitmek bilmeyen domates üretimini örtü altýna sonlandýracaklarýný kaydetti.

"Bitmek bilmiyor, gün aþýrý hasat yapýyoruz"

Domatesin ata tohumu olduðunu anýmsatan üretici Muhammet Bulut, "Yani atalardan kalan bir tohum, köy domatesi. Eskiden tekli kasalara yapýlýrdý. Geçen yýl da denemesini yapmýþtýk, yine ayný o da çok güzel olmuþtu. Verimi çok güzel. Buraya Ekim ayýnýn sonunda ektik, bitmek bilmeyen bir domates türü, organik. Lezzeti çok güzel, satýþý güzel. Þu ana kadar 25 ton civarýnda hasat yaptýk. Bugün 100 kasa civarýnda toplama yaptýk, yarýn duracak bir gün yeniden toplama yapacaðýz. Bitmek bilmiyor, sonlamayý da düþünüyoruz. Toplamaya devam etsek bir 25 ton daha çýkar" dedi.

"Tohumu alýnan bir domates herkese öneriyoruz"

Üretime açýkta devam edeceklerine deðinen Bulut, "Bundan sonra yukarýda köyümüz Sorgun'da açýk alanda ekeceðiz bunu. Bu ayýn 15'inden itibaren. Onu da Kasým-Aralýk ayýnda toplayacaðýz. Bu tohumu alýnabilen bir domates, bunu herkese öneriyoruz. Yani ticari olmasa bile herkes çocuðunun yemesi için evde dikebilir, normalde tohumlar dikilebilir, her sene ekilebilir. Çok masrafa girmeye gerek yok. Bu þekilde organiðe dönmek gerektiðini düþünüyorum" ifadelerini kullandý.

Kocasýyla birlikte domates üretimi yapan Emine Bulut ise, "Ata tohumu yetiþtiriciliði yapýyoruz, domates ekiyoruz. Eþimle birlikte çalýþýyoruz. Bu sene beklentimizin üzerinde bir verim oldu. Çok þükür fiyat da iyi" þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.