sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KAYISININ ALTIN YILI: ÜRETÝCÝNÝN YÜZÜ ÝKÝ KEZ GÜLDÜ

  •  8 Haziran 2022 Çarþamba 13:10

Türkiye’nin sofralýk kayýsý üretiminin yüzde 85’ini karþýlayan Mersin’in Mut ilçesinde hasat yoðun olarak devam ederken, don vurmasýna raðmen yüksek oranda kaliteli ürün alan çiftçinin yüzü fiyatlarla güldü. Birinci kalite kayýsý üreticiden 30 TL’ye kadar alýnýrken, geçen yýl 1 TL olan son kalite meyve suluk olanlarda 6 lirayý görünce çiftçinin sevinci ikiye katlandý.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin'de, Mut ilçesi ise kayýsý üretimiyle ön plana çýkýyor. Hem ihracatta önemli bir payý olan hem de Türkiye'de tüketilen sofralýk kayýsýnýn yüzde 85'ini karþýlayan ilçede bulunan 16 milyon aðaçta bugünlerde hasat yapýlýyor. Kýþ mevsiminin çetin geçmesi kayýsý aðaçlarýnýn soðuklamasýný almasýnda faydalý olurken, baharda yaþanan don olaylarý ise rekolteyi kýsmen düþürse de aðaçta kalan meyvenin kalitesini arttýrdý. Hem meyve kalitesinin iyi olmasý hem de bu sene ürünlerin para etmesi nedeniyle üreticiler sevindi. Geçtiðimiz yýl 10 TL banýnda alýcý bulan birinci kalite kayýsý bu yýl 30 TL'ye kadar yükseldi. Ayrýca son kalite olan ve meyve suyu yapýmý için fabrikalara verilen ürün ise geçen yýl bir liradan giderken, bu yýl 6 TL'ye kadar alýcý bulmasý üreticisini ikinci kez mutlu etti. Yurt içinde baþta en çok Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Muðla, Antalya ve Bursa olmak olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanýna sevk edilen kayýsýlar, yurt dýþýna da Rusya'dan baþlayarak Dubai'ye kadar gönderildiði kaydedildi.

Her bahçede 25'er kiþilik gruplar çalýþýyor

Hasadýn baþlamasýyla birlikte her bahçede en az 25'er kiþilik iþçi gruplarý çalýþýyor. Mersin'in yaný sýra çevre illerden de gelen iþçiler sýcak havaya raðmen sabahýn erken saatlerinde mesailerine baþlayarak tek tek kayýsýlarý topluyor ardýndan da kalitesine göre ayýrýyor. Karaman'dan Mut'a çalýþmaya geldiðini belirten iþçilerden Remzi Demircan, sýcakta alýn teri ile çalýþtýklarýný kaydetti.

Meyvelerin güzel olduðunu fiyatlarýn da yüksek olduðuna deðinen iþçilerden Rukiye Çavuþ ise, çiftçi gibi parasýný alan iþçilerin de yüzünün güldüðünü aktardý.

"Kayýsýda altýn yýlýný yaþadýk, Dubai'ye kadar gidiyor"

Hem kayýsý üreticisi hem de tüccarý olan hal esnafýndan Gürkan Acar, "Bu yýl 2022 hasadýnda Mut, kayýsýda altýn yýlýný yaþadý. Gerçekten hem fiyatlar, hem rekolte olarak. Yaþadýðýmýz bu don afetinden sonra biraz etkilendik ama o kadar belli olmadý. Hasatlarýmýz, þuanda ortasýna gelmekteyiz, ihracat ve iç piyasa alýmlarý devam ediyor. Mut kayýsýsý bütün Türkiye pazarýnda zaten tüketilmektedir. Bunun yaný sýra en büyük pazarýmýz Rusya, þu anda çok iyi gidiyor, hareketli. Böyle kýrmýzý kayýsýlarý da Dubai'ye kadar ihracat ediyoruz. Mut kayýsýsýný diðer bölgelerden ayýran en büyük özellik rengi ve parlaklýðý ve raf ömrü. Bu da bölgemizin mikro klima iklime elveriþli olmasý, soðuklamayý yeterince almasý ve üreticilerimizin emekleri, özverisindendir" dedi.

"Birinci kalite 25-30 TL"

Ailesiyle birlikte kayýsý üreticiliði yapan Erdoðan Sivas da, "Bu sene güzel geçiyor çok þükür, verim alýyoruz bahçemizden. Þu an topladýðýmýz alan 50 dönüm civarýnda, 25 kiþiyle çalýþýyoruz. Eleman eksiðimiz çok fazla eleman bulmaya çalýþýyoruz. Bu sene memnunuz fiyatlar gayet iyi, güzel gidiyor. Talep çok fazla Mut kayýsýsýna. Yetiþtirebildiðimiz kadar toplamaya çalýþýyoruz þu an. Birinci sýnýf kalite 25-30, o civarlarda gidiyor, Son kalite kayýsýlar meyve suyu yapýlmak üzere fabrikalara gönderiliyor. Geçen sene onlarýn fiyatlarý 1 lira civarýndaydý, bu sene 5 lira, 6 lira arasýnda deðiþen fiyatlarla fabrikalara gönderiyoruz" ifadelerini kullandý.

"Harika bir verim alýnýyor"

Sofralýk kayýsýda Mut'un Türkiye'de ilk sýrada yer aldýðýný anýmsatan Belediye Baþkaný Volkan Þeker ise, "Bu sene harika bir verim alýnýyor. Çünkü oran az olmuþ olsa bile bir sandýk topladýðýnýzda en kötü kayýsý 20, 22, 23'ten gidiyor. Ciddi anlamda çiftçimiz en azýndan bu seneden çok memnunlar. Yani oran düþük olsa da fiyatlarýn ortalamasýnýn yüksekliði bu açýðý kapatýyor" þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.