sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE ÜRETÝCÝLERE KURAKLIÐA DAYANIKLI BUÐDAY TOHUMU DAÐITILDI

  •  6 Haziran 2022 Pazartesi 09:53

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesince, buðday üretiminin yaygýnlaþtýrýlmasý ve geliþtirilmesi amacýyla yürütülen proje çerçevesinde, 100 üreticiye 5 bin kilo kuraklýða dayanýklý buðday tohumu daðýtýldýðý bildirildi.

Belediyeden yapýlan açýklamaya göre, Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Mersin genelinde buðday üretimini yaygýnlaþtýrmak, yaþanan iklim deðiþikliði sebebiyle kuraklýða dayanýklý ve birim alandan daha fazla verim alýnabilecek ekmeklik buðday tohumu çeþidini vatandaþlara ulaþtýrmak amacýyla ‘Buðday Çeþitlerinin Yaygýnlaþtýrýlmasý ve Daðýtýmý Projesi'ni hayata geçirdi. Projede üreticilerin tohum girdi maliyetleri Mersin Büyükþehir Belediyesi tarafýndan karþýlanýyor.

100 üretici faydalanýyor

Proje çerçevesinde Tarsus'ta 23, Gülnar'da 22, Mut'ta 35, Silifke'de 19 ve Yeniþehir ilçesinde 1 olmak üzere 5 ilçedeki toplam 100 üreticiye ekmeklik çeþidi buðday tohumu daðýtýmý yapýldý. Her üreticiye 2 dekarlýk alanda kullanýlmasý için 50'þer kilodan toplam 5 bin kilogram tohum verildi. Projeden faydalanan ve tohumlarý toprakla buluþturan Tarsus'a baðlý Saðlýklý Mahallesi'nden üreticiler, projeden ve hasat öncesi ürün geliþiminden duyduklarý memnuniyetleri dile getirdi.

Kuru tarýma elveriþli ve kuraklýða dayanýklý

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesinde ziraat teknikeri olarak görev yapan Ali Karakýþ, projenin detaylarýný anlatarak, “Vermiþ olduðumuz buðdaylarla birlikte her üretici için 2'þer dekar alan olmak üzere toplam 200 dekar alanda buðday üretimi yapýyorlar. Bu buðday çeþidinin özelliklerinden biri kuru tarýma elveriþli ve kuraklýða dayanýklý olmasý. Üreticilerimizin alternatif buðday çeþidi olarak ekmelerini saðlamýþ olduk” dedi.

Üreticilerin bir önceki dönem ektikleri buðdaya nazaran daha verimli olduðunu belirttiklerini ifade eden Karakýþ, “Geçen seneye nazaran daha verimli bir þekilde ilerlediklerini söylüyorlar. Biz de hasat ve harman iþlemlerinden sonra alýnan veriler doðrultusunda buðday çeþitliliðinin olumlu ya da olumsuz yönlerini çýkarýp, üreticilerimize önerilerde bulunacaðýz” diye konuþtu.

“1975'den beri ilk defa böyle destekleme gördük”

Buðday üreticisi Ýsmet Menemen ise 1975 yýlýndan bu yana çiftçilikle uðraþtýðýný ve ilk kez böyle bir destek aldýðýný ifade ederek, “Belediyenin verdiðine göre bu sene Allah izin verirse buðday iyi olur. 1975'den beri kayýtlýyým çiftçiliðe. 1975'den beri ilk defa böyle destekleme gördük üretici olarak” dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.