sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÖRTÜ ALTINDA KÖY DOMATESÝNDE HASAT BAÞLADI

  •  18 Nisan 2022 Pazartesi 10:48

Mersin’de örtü altýna üretimi yapýlan yerli köy domatesinde hasat baþladý, 10 TL’den alýcý bulmasý ise üreticinin yüzünü güldürdü. Köy domatesinde hasadýn baþlamasýyla birlikte fiyatlar da geriledi.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin'e baðlý Erdemli ilçesinde çiftçilerin yüzde 70'e yakýný örtü altýnda domates üretimi yapýyor. Kýþ mevsiminin çetin geçmesi nedeniyle seralara Aralýk ayýnda dikilen domates fidelerini soðuk vurmamasý için yýllar sonra günlerce nöbet tutan çiftçiler, buna baðlý olarak bir ay gecikmeli hassada baþladý. Nisan ayýnýn ortasýyla birlikte sýcak havanýn yüzünü göstermesiyle köy domatesinde hasat baþladý, hem artan fiyatlar düþtü hem de pazara lezzetiyle bilinen ürünler girmeye baþladý. Þuanda köy domatesini 10 TL'den tüccara satan üretici, yüzlerinin güldüðünü belirterek, kýþýn çetin geçmesi nedeniyle masraflarýnýn artýðýný kaydetti.

Geçtiðimiz yýlýn Aralýk ayý sonunda domates fidelerini örtü altýnda toprakla buluþturduklarýný belirten üreticilerden Yusuf Yýlmaz, ”Çetin bir kýþ dönemi geçti. Bu yýl hava çok soðuk olduðundan ürünlerimizi hasat etmemiz bir ay geri vurdu. Nisan ayýndayýz þuanda hasat etmeye baþladýk. Fiyatlarda istediðimiz seviyede 10 TL bandýnda gidiyor” dedi.

Yeþilli toplanýyor, Türkiye'nin iç pazarýna gidiyor”

Hasadýný yaptýklarýný ürünün köy domatesi olduðunu anýmsatan Yýlmaz, ”Böyle biraz yeþilli toplanýr. Çok kýzarýk olursa albenisi olmaz. Hafif yeþilimsi tüketilmesi gerekir. Lezzeti bu þekilde daha iyidir, kýrmýzý olursa o kadar lezzet alamazsýnýz. Yerli köy domatesimiz bunlar diðer taneye göre kilogramda 2 TL daha ucuz gidiyor. Her zaman albenisi vardýr, tüccarlardan. Ýstanbul, Ankara, Ýzmir ve Gaziantep gibi Türkiye'nin iç bölgelerine gidiyor, ihraç etmiyoruz bu ürünü. Bunu alan tüccar baþka domatesi almýyor. Bu domates yerlidir. 1980 ve 90 yýllarda bu domatesler dikilirdi 5 senedir tekrar raðbet görmeye baþladý. Þuanda neredeyse Erdemli'deki üreticilerin üçte ikisi yerli domates dikiyor çünkü devamlý talep görüyor” ifadelerini kullandý.

“Þuanda 10 TL, çiftçinin yüzünü güldürüyor”

Yýlmaz, ”Yerli domateslerimiz Nisan ayýnda çýkmaya baþladý. Otomatik olarak bu çýkýnca da fiyatlar biraz gerileme yaptý. Þuanda 10 TL banýnda yine de istediðimiz seviyededir. 10 TL'nin altýna giderse kurtarmaz ama þuan istediðimiz seviyede çiftçinin yüzünü güldürüyor” þeklinde konuþtu.

1980'li yýllarda ayný domatesi açýk alanlarda yetiþtirdiklerini aktaran 80 yaþýndaki Eþe Yýlmaz, ”Þimdi seralarda yetiþtirdiklerini açýkta olduðu gibi þimdide tadýnýn çok güzel olduðunu kaydetti.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.