sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BÝR DÖNEM LÜKSTÜ, ÞÝMDÝ ENFLASYONA DÝRENEN MEYVE OLDU

  •  14 Nisan 2022 Perþembe 11:13

Türkiye’nin muz ihtiyacýnýn yüzde 50’sinden fazlasýnýn karþýlandýðý Mersin’de yoðun hasat dönemi geride kalmasýna raðmen bu dönemde fiyatlar geçtiðimiz yýlla ayný kalmasý dikkat çekti.

Yaþanan zirai don hadiseleri ve girdi maliyetlerine raðmen diðer meyve ile sebzelerde fiyatlar arttý ancak muz da bir deðiþiklik olmayarak birinci kalitesi 9, ikinci kalitesinin ise 4,5 TL'den hasat edildiði belirtildi.

Ülke genelinde tüketilen her iki muzdan birinin üretildiði Mersin'de, açýkta ve seralarda yoðun hasat dönemi bitti. Yoðun hasat döneminde bu sene geçtiðimiz yýla oranla üretici muzu yüzde 20 daha düþük fiyata sattý. Muzda yoðun hasat döneminin bitmesine raðmen, ara hasatlarýn sürdüðü kentte üretilen diðer meyve ve sebzelerin fiyatlarý hem çetin geçen kýþ þartlarý hem de girdi maliyetleri nedeniyle arttý. Muz da ise durum deðiþmedi. Geçen yýl Nisan aylarýnda birinci kalite muz 8,5 ile 9 TL arasýnda alýcý bulurken, bu sene de ayný rakamlardan üreticiden alýnmasý dikkat çekti. Hevenklerin alt sýralarýndaki ikinci kalite muz ise üreticiden 4,5 TL'den tüccara giderken, market ve pazarlarda 12 ile 15 TL arasýnda satýþa sunuluyor. Öte yandan ithal edilerek günlerce süren yolculukla Türkiye'ye getirilen muzun kilogram fiyatý ise 25 TL'den satýlýyor. Buna karþý, üreticiler de vatandaþlara hem taze ve aromasýyla dikkat çeken hem de fiyatý daha uygun yerli muzu tercih etmeleri çaðrýsýnda bulundu.

"Geçtiðimiz yýlda 9 liraydý"

5 bin metre kare alanda muz yetiþtiriciliði yaptýðýný belirten üretici Ýrfan Özçalýþkan, "Geçtiðimiz yýlda fiyat bu aylarda ayný 8,5, 9 liraydý. Fakat geçmiþ aylarda 7,8 lira iken bu sene 4, 4.5 liradan gitti. Muz kesim aðýrlýðý olan günlerinde 4,5 liradan gitti" dedi.

Ýthal muzu yemenin yanlýþ olduðuna deðinen Özçalýþkan, "Çünkü 2 ayda bir geminin geldiðini hesap edersek, ilaçla dayanarak geliyor. Bir muzun sararma ömrü 3 gün, 4 gün. Fakat bu ilaçla gemide 3 ay 4 ay bekleyerek geliyor" diye konuþtu.

"Yýllýk geçen sene daha yüksekti"

4 yýldýr 12 bin metrekare alanda muz yetiþtiriciliði yapan ziraat teknikeri Yaren Demirtaþ, "Geçen sene yýllýk olarak baktýðýmýzda fiyatlar bu yýla göre daha yüksekti. Ama ay olarak yani bu ay için geçen yýla göre ayný. Ama girdi maliyetimiz çok fazla oldu. Þimdi bizim Akdeniz bölgesinde bir fiyat belirliyorlar hale gidiyorlar, halde ne kadar muz var ona göre belirliyorlar. Diðer sebzelerin yükselip muzun ayný kalmasýný inanýn biz de neye göre belirlediklerini bilmiyoruz" ifadelerini kullandý.

"Ýthal yerine yerli muz yiyin"

Vatandaþlara da çaðrýda bulunan Demirtaþ, "Bir markete gittiklerinde hem yerli hem ithal muz varsa yerli muzu alsýnlar. Çünkü biz birinci kalite muzu 9 lira, ikinci kalite muzu 4.5 liradan yani yarý fiyatýndan veriyoruz. Ama markete giden ya da pazara giden satýþ ikisi de ayný oluyor. Yani vatandaþ neden gidip 25 lira olan ithal muzu alsýn. Yani þöyle söyleyeyim bir ülkede çiftçi kalkýnmazsa devlet de kalkýnmaz. Ricam ithal muz yerine yerli muzu tercih etmeleri" þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.