sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝNDEN ERDEMLÝLÝ ÜRETÝCÝLERE AVOKADO VE ALIÇ FÝDANI

  •  14 Nisan 2022 Perþembe 10:45

Mersin Büyükþehir Belediyesi, Erdemli’deki üreticilere avokado ve alýç fidaný desteðinde bulundu. Erdemli’de, 91 üreticiye bin 810 adet avokado fidaný, 26 üreticiye de 625 adet alýç fidaný daðýtýldý.

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, bu yýl “Avokado Fidaný Daðýtýmý Projesi”nin ilk etabýný Erdemli'den baþlatýrken, Silifke'den baþlayan “Alýç Fidaný Daðýtýmý Projesi” ise Erdemli'de devam etti. Erdemli'deki üreticiler düzenlenen törende avokado ve alýç fidanlarýný teslim aldý.

“Avokado bugüne kadar bu bölgede ekilmiyordu” demiþti

Kýsa süre önce gerçekleþen “Üretmezsek Tükeniriz” konferansýnda konuþan Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, “Lavanta, kantaron, nergis soðaný, avokado, badem, ceviz fidaný. Bunlar bölgeye kazandýrdýðýmýz birçoðu yeni ürün. Avokado bugüne kadar bu bölgede ekilmiyordu. Bilinen bir þey deðil. Bunlarýn da kazancý yüksek çeþitler olduðunu bildiðimiz için yapýyoruz” demiþti.

Erdemli'de alýç ve avokado fidaný daðýtýmlarý yapýldý

Alýç fidaný daðýtýmý çerçevesinde bu yýl yüzde 50 hibeli olarak 10 ilçede 45'i kadýn toplam 255 üreticiye yapýlacak 5 bin 307 adet alýç fidaný daðýtýmlarý Silifke'den baþladý. Silifke'nin ardýndan Erdemli'de yapýlan daðýtýmda 7'si kadýn olmak üzere toplam 26 üretici 625 adet alýç fidanýný teslim aldý. Daðýtýmlar ayný gün Mut ve Gülnar'da devam etti. Mut'ta 6'sý kadýn toplam 31 üretici 547 adet alýç fidaný alýrken, Gülnar'da ise 10'u kadýn toplam 38 üretici 451 adet fidan desteðinden yararlandý.

Avokado Fidaný Daðýtýmý Projesinde ise bu yýl ilk etapta 6 ilçede 40'ý kadýn olmak üzere toplam 192 üreticiye yüzde 50 hibeyle sunulacak olan 3 bin 865 adet avokado fidaný desteðinin ilk daðýtýmý Erdemli'de yapýldý. Erdemli'de 20'si kadýn olmak üzere 91 üretici bin 810 adet avokado fidaný desteðinden yararlandý.

“Yolculuðumuz passiflora ile baþladý”

Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Baþkaný Salim Serdar Gökçek, daðýtým töreninde yaptýðý konuþmada, bu yýl baþlayan fide ve fidan daðýtýmlarý ile ilgili bilgi verdi. Gökçek, “Öncelikle Anamur ilçemizde alternatif ürün çeþidi ve týbbi aromatik bitki olan passiflora ile baþladý yolculuðumuz. Daha sonra yine alternatif çeþit týbbi aromatik bitkiler olan adaçayý fidesi ve alýç fidanýný Silifke'de daðýttýk. Bugün de Erdemlimizde avokado ve alýç üzerine desteðimize devam edeceðiz” dedi.

Avokadonun son yýllarda önem kazandýðýný da vurgulayan Gökçek, “Piyasada ciddi gelir getiren ve Türkiye olarak da ithalatýný yaptýðýmýz bir bitki. Hem ithalat açýðýmýzý kapatmak hem de birim alandan daha yüksek ürünler elde etmek ve yüksek girdi maliyetine destek olmak, kazancýmýzý artýrmak adýna avokado fidaný daðýtýyoruz” diye konuþtu.

Avokadonun, limonun iyi yetiþtiði yerlerde yetiþebildiðine dikkat çeken Gökçek, “Tarsus'tan Erdemli'ye kadar olan talepli üreticilerimiz yüzde 50 hibeli olarak bizlere müracaat ettiler. Büyükþehir Belediyemize katký paylarýný yatýrdýlar. Biz de onlara þimdi fidanlarýný ilçe ilçe teslim ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Toroslar, Mezitli, Yeniþehir, Tarsus ve Akdeniz ilçelerimize de üreticilerimizin katký paylarýný yatýrdýðý fidanlarý teslim edeceðiz” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.