sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE ÜRETÝCÝYE ’PASSÝFLORA FÝDESÝ’ DESTEÐÝ

  •  6 Nisan 2022 Çarþamba 11:53

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafýndan ’Passiflora Fidesi Daðýtým Projesi’ adýyla küçük ölçekli üreticiler için yeni bir desteðin daha hayata geçirildiði bildirildi.

Büyükþehir Belediyesinden yapýlan açýklamaya göre, Mersin'in bereketli topraklarýnda týbbi aromatik bitkiler içerisinde yer alan passifloranýn yaygýnlaþtýrýlmasý hedefleniyor. Açýk yaralarýn tedavisi ile aðrý kesici ve sakinleþtirici ilaçlarda da kullanýlan passiflora bitkisinin yetiþtiriciliðini yaygýnlaþtýrmayý hedefleyen Büyükþehir Belediyesi, proje çerçevesinde bu yýl 28'i kadýn, 31'i erkek olmak üzere Anamur, Aydýncýk, Bozyazý, Silifke, Tarsus ve Akdeniz ilçelerinden toplam 59 üreticiye destek saðladý.

Hasat edilecek ürünlere kooperatiften alým garantisi

Her bir üretici 125 adet fidan desteðinden yararlandý. Üreticilerin her bir fidandan ilk yýl için 5 ile 7,5 kilogram arasý verim elde etmesi hedeflendi. 1 kilogram meyveden ortalama 50 lira kazanç saðlanan bitkinin hasat sonrasý ilk ürünleri için Anamur Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi þimdiden üreticilere alým garantisi verdi.

Anamur'da 3 ilçenin fideleri daðýtýldý

Büyükþehir Belediyesi, projenin ilk etap daðýtýmlarýna Anamur'dan baþladý. Anamur Koordinasyon Þube Müdürlüðünde düzenlenen törene Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Baþkaný Salim Serdar Gökçek, Anamur Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Baþkaný Ergün Doðan ve mahalle muhtarlarýnýn yaný sýra 3 ilçeden üreticiler katýldý. Passiflora bitkisi yetiþtiriciliði eðitiminin de verildiði törende, Anamur'dan 38 üreticiye 4 bin 750, Bozyazý'dan 7 üreticiye 875 ve Aydýncýk'tan 7 üreticiye 875 passiflorafidesi teslim edildi.

“Ürünleri ekim ayýnda alacaðýz”

Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Baþkaný Serdar Gökçek, Mersin'in tarýmýn baþkenti olduðunu vurguladý. Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer öncülüðünde bitkisel üretimden hayvancýlýða, tarla üretiminden fide-fidan desteklerine kadar her türlü desteði saðladýklarýný ifade eden Gökçek, “Makine ve ekipman desteklerinden tarýmsal sulama borularý yardýmlarýna kadar birçok desteðimiz var. Bugün de alternatif ürün ve týbbi aromatik bitki olmasý hasebiyle passiflora fidesi daðýtým töreninde Anamur'dayýz” dedi.

6 ilçede 59 üreticiye verecekleri passiflora fidesi desteðinden de söz eden Gökçek, “Çok deðiþik bir bitki. Ýlk defa uygulayacaðýz. Ürünleri ekim ayýnda alacaðýz. Daðýtmýþ olduðumuz bu fideleri Anamur Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, üreticilerden sözleþmeli modelle satýn alacak. Dolayýsýyla üreticimizin de ‘biz bu ürünü nereye satacaðýz' gibi bir derdi olmayacak. Esas þiarýmýz özellikle küçük üreticileri desteklemek. Küçük alanlardan büyük paralar ve katmadeðerli ürünler kazanmasýný saðlamak. Yýllardýr avokado fidaný daðýtýyoruz. Bu sene týbbi aromatik bitki olan adaçayý da daðýtacaðýz” diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.