sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÖRTÜ ALTINDA “YENÝDÜNYA” HASADI BAÞLADI... KÝLOSU 200 TL’DEN SATILDI

  •  4 Nisan 2022 Pazartesi 10:03

Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerinden olan Mersin’de örtü altýnda turfanda yenidünya meyvesinin hasadý yapýldý, ilk hasadýn kilogramý temsili olarak 200 TL’den alýcý buldu.

Her mevsim olduðu gibi turfanda da örtü altýndan sebze ve meyve üretimiyle ön plana çýkan Mersin'in Erdemli ilçesinde erik ile kayýsý çaðlasýndan sonra Malta veya sarýkýz olarak da bilinen “yenidünya” meyvesinin ilk hasadý yapýldý. Üretici Halit Taner'in serasýnda 12 yýldýr yetiþtirdiði aðaçlardan sararan yeni dünya meyveleri tek tek toplandý. Ürünler Ýstanbul ve Ankara baþta olmak üzere alýcýlara ulaþtýrýlmak üzere 250 gramlýk paketlere konularak hazýr hale getirildi. Türkiye'de ilk yenidünya hasadý olmasý nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL'den alýcý buldu. Nisan ayý sonuna doðru örtü altýndaki hasadýn biteceði, ardýndan açýk bahçelerdeki ürünlere geçileceði kaydedildi.

“Ýlk hasadýmýzý yaptýk”

15 yýldýr çiftçilik yaptýðýný anýmsatan Halit Taner, "Bu gördüðünüz serada örtü altý yenidünya, malta eriði üretimi yapýyorum. Aðaçlarýmýz yaklaþýk 12 yaþlarýnda. Þimdi ilk hasadýmýzý yaptýk, bu turfanda oluyor. Þu anda hiçbir yerde meyve yok. Bu Türkiye'nin ilk meyvesi” dedi.

Bu yýl kýþ þartlarýnýn sert geçmesi nedeniyle hasadýn geciktiðini aktaran Taner, "Hava þartlarý çok fena geçti, fevkalade bir mart ayý yaþadýk. Tüm Türkiye'de, dünyada. Onun için az daha gecikme oldu. Geçmiþ yýllarda 3-5 gün daha erken oluyordu. Hava þartlarý ve iklimle yakýndan ilgili bir olay. Her ne kadar serada olsa da iklimle ilgili bir olay. Ama yine de burada ilk defa bu hasadý yapabildik þükürler olsun. Ürün kalitemiz iyi, gittikçe de iyileþir. Tabi ilk turfandalar belki biraz daha az olabilir ama gittikçe hem kalite artar hem tonaj artar. Nisanýn 20'sine kadar iþ biter, seranýn içinde. Ondan sonra açýklarýmýz baþlar" þeklinde konuþtu.

"200 lira temsili fiyatla aldýk"

Ýlk ürünü satýn alan Ýbrahim Damar ise, "Üreticimizden bu senenin ilk yenidünyasýný aldýk. Ürünümüzü topladýk ambalajladýk. Piyasasý belli deðil ilk çýkan turfanda meyvedir. Türkiye'nin hiçbir yerinde yok, ilk toplamayý biz yaptýk. 200 lira temsili fiyatýyla aldýk. Piyasasý gün geçtikçe yani meyve arttýkça piyasasý o zamana kadar oturmuþ olur. Yani kesin bir fiyat yok ortada" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.