sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TURUNÇGÝLDE SEZONU UZATACAK MANDALÝNA ÇEÞÝDÝ GELÝÞTÝRÝLDÝ, HASAT BAÞLADI

  •  31 Mart 2022 Perþembe 10:17

Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü Müdürlüðü tarafýndan turunçgil sezonunu uzatacak geç dönemde olgunlaþan 7 adet mandarin (mandalina) çeþidi geliþtirilerek yetiþtirildi, tescil süreci için kalite süreci baþlatýldý.

 Mart'ýn son günlerinde hasadý baþlayan mandalina çeþitleri kalite kontrol aþamasýnda geçerek, ekonomiye katký saðlayacak yeni çeþit olarak yerini almasýnýn planlandýðý bildirildi.

Türkiye'nin yaþ meyve ve sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin'de turunçgil sezonunu uzatarak ihracatý arttýrmak amacýyla Tarým ve Orman Bakanlýðý Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðü'ne baðlý Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü Müdürlüðü tarafýndan Akdeniz Ýhracatçýlar Birliði'nin destekleri ile birlikte "Turunçgil Çeþit Geliþtirme” Projesi baþlatýldý. Mutasyon ýslahý yöntemiyle geliþtirilen bin 878 adet orta geç ve geç dönemde hasat edilen mandalina genotipi araziye dikilerek 7 yýl Ar-Ge çalýþmasý yapýldý. Ar-Ge çalýþmalarý sonucunda bu yýl itibariyle Nova, Klemantin ve Robinson mandalina mutantý orta geçci dönemde olgunlaþan, çekirdeksiz özelliði olan 10 adet çeþit adayý olabilecek ümitvar genotipleri tespit edildi. Turunçgil sezonunu uzatacak geç dönemde olgunlaþan, çekirdeksiz özelliði olan 7 adet ümitvar genotip tespit edilen mandalinalarýn çeþit adayý olup olmadýðýnýn belirlenmesi için ise Ar-Ge çalýþmalarýnýn devam ettiði belirtildi. Geç dönemde olgunlaþan mandalinalarýn kalite kontrolü için ise ilk hasat yapýldý.

“Mart ayýnýn sonunda hasat yapýyoruz”

Þu anda ýslah programýnýn yapýlmýþ olduðu parselde bulunduklarýný belirten Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleþ, “Burada amacýmýz erkencilik ne kadar önemliyse mandarin çeþitlerinde geç hasat da o kadar önemli. Görmüþ olduðunuz gibi Mart ayýnýn sonunda dalýnda tazeliðini koruyan yeme kalitesi olan verimli mandarin çeþit adaylarýmýz 'ümitvar' tiplerimiz bulunmaktadýr. Mandarin üretim sezonunu uzatarak çiftçilerimizin daha uzun sürede para kazanmasýný saðlamak; özellikle de ihracatta sürekli ihraç ettiði ülkelere mal tedarikinin daha uzun süre saðlamasý konusunda yeni imkanlar ve olanaklar saðlamayý hedeflemektedir” dedi.

Kalitesine bakýlacak, tescile gönderilecek”

Geç olgunlaþan mandalina hasadýný yapmaya baþladýklarýný belirten Doç. Dr. Keleþ, ”Böylece geç mevsimde deðiþik tiplerde mandarin çeþit adaylarýmýzý görmüþ olacaksýnýz. Bilindiði üzere geçci mandarin çeþitleri üreticiler için ihracatçýlar için çok önemli bir olanak ve fýrsatlar saðlamaktadýr. Þimdi de geçci mandarin çeþidimizin hasadýný yaparak tadýna, kokusuna, aromasýna, meyve tekstürüne bakacaðýz. Kýsacasý kalitesine bakacaðýz. Böylece duyusal olarak analizini yapacaðýz. Bu çeþit adaylarýmýzýn yýl tekrarlarýný yaptýktan sonra da Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüðüne tescil için baþvurusunu yapacaðýz” diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.