sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SEÇER: “3 YILDA ÇÝFTÇÝYE 75 MÝLYON LÝRA DESTEK VERDÝK”

  •  19 Mart 2022 Cumartesi 18:29

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, ‘Tarýmda Girdi Sorunlarý ve Çýkýþ Yolu’ konferansýnda, son 3 yýlda çiftçiye 75 milyon liralýk direkt destekte bulunduklarýný söyledi.

 Seçer, “Avrupa Birliði'yle müzakere süreci akamete uðrayýnca tarým denizde bir baþýna kalmýþ kaptansýz, tayfasýz bir gemi gibi rüzgarýn esintisine göre sürüklenmeye baþladý. Þimdi geldiðimiz noktada umut ediyorum karaya oturmayýz” dedi.

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer ve Mersinden Kadýn Kooperatifi Baþkaný Meral Seçer, ‘Üretmezsek Tükeniriz” temalý tarým etkinlikleri kapsamýnda, Mersin Büyükþehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý, Akdeniz Ýhracatçý Birlikleri, Akdeniz Ziraat Odasý ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasý Mersin Þubesi iþ birliðiyle düzenlenen ‘Tarýmda Girdi Sorunlarý ve Çýkýþ Yolu' konferansýna katýldý. Moderatörlüðünü Tarým Yazarý Ali Ekber Yýldýrým'ýn yaptýðý konferans, Kongre ve Sergi Sarayý'nda gerçekleþtirildi.

“3 yýlda çiftçiye toplam 75 milyon lira destek verdik”

Seçer, Büyükþehir Belediyesi olarak birçok alanda tarýmsal desteklerde bulunduklarýný belirterek, Balandýz'ýn sarý buðdayý ve Gülnar'ýn nohudu gibi yerel tohumlarýn yeniden canlandýrýlmasý için yaptýklarý çalýþmalardan farklý meyve-sebze üretimlerine, fide fidan desteklerinden ekipman desteðine kadar birçok projeyi bölgelerin üretim özelliklerine göre hayata geçirdiklerini söyledi. Bazý daðýtým desteklerini üretici katkýlý aldýklarýný belirten Seçer, “Lavanta, kantaron, nergis soðaný, avokado, badem, ceviz fidaný. Bunlar bölgeye kazandýrdýðýmýz birçoðu yeni ürünler. Avokado bugüne kadar bu bölgede ekilmiyordu. Bunlarýn da kazancý yüksek çeþitler olduðunu bildiðimiz için yapýyoruz. Ama klasik zeytin fidanýndan incir fidanýna kadar da daðýtýmýmýz oluyor. Örneðin bu yýl uygulamaya koyduðumuz pasiflora fidesi, bu da çok yeni, çarkýfelek diyorlar. Bunlar çok lüks yiyecekler de deðil ama tabi bizim için pazar deðeri de önemli. Yani harcýalem üretim de yapacaðýz ama Ýstanbul'a, Ankara'ya ya da yurt dýþýna lüks manavlara lüks üretimler de yapacaðýz. Geçtiðimiz yýl olduðu gibi bu yýl da organik gübreden mikrobiyal gübreye kadar birçok konuda üreticilerimize destek olmak istiyoruz. Son 3 yýlda direkt destek olarak, örneðin geçtiðimiz yýl 42 milyon 500 bin lira bütçe var ama bunun 32 milyonunu direkt biz çiftçiye destek vermiþiz. Son 3 yýlda toplam 75 milyon lira çiftçiye biz direkt destek vermiþiz. Fide, fidan, hayvancýlýk desteði. 18 milyon 2019 yýlý, 25 milyon 2020 yýlý ve 32 milyon 2021 yýlýnda direkt destek vermiþiz” þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.