sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

YAÞ MEYVE SEBZE ÝHRACATI ÞUBAT AYINDA 255 MÝLYON DOLARI AÞTI

  •  16 Mart 2022 Çarþamba 11:45

Akdeniz Ýhracatçý Birlikleri (AKÝB) Koordinatör Baþkaný ve Akdeniz Yaþ Meyve Sebze Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Nejdat Sin, Türkiye’nin Þubat ayýnda geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 2 artýþla 255,6 milyon dolarlýk ihracat gerçekleþtirdiðini açýkladý.

Baþkan Sin, Rusya ile Ukrayna arasýndaki kriz dolayýsýyla yaþanan geliþmeleri deðerlendirmek ve kriz sebebiyle ortaya çýkan sorunlara dair çözüm fikirleri üretmek amacýyla 10 Mart Perþembe günü Akdeniz Yaþ Meyve Sebze Ýhracatçýlarý Birliði'nin organizasyonuyla ihracatçý firmalarýn bir araya geldiði toplantýda, yaþ meyve sebze ihracatýnda Türkiye'nin en büyük pazarýnýn Rusya olduðunu, Ukrayna'nýn ise 4'üncü sýrada yer aldýðýný belirterek, bu iki ülke arasýnda 24 Þubat'ta baþlayan savaþýn etkilerinin en aza indirgenmesi için seferber olduklarýný söyledi. Baþkan Sin, “Þubat ayýnda Rusya'ya ihracatýmýz yüzde 26 azalýþla 58,7 milyon dolar, Ukrayna'ya ihracatýmýz yüzde 34 artýþla 19,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleþti. Bu iki ülkeyle ilgili olarak ihracatçýlarýmýzýn alacaklarýnýn temini, tedarik zinciri ve alternatif daðýtým kanallarý üzerinde çalýþýyor diðer yandan da pazar çeþitliliðini artýrmaya yönelik çok yönlü araþtýrmalar yapýyoruz” dedi.

Yaþ meyve sebze sektöründe ihracat pazarlarýnda tahsilat sürecinin 2-3 ay geriden geldiðini belirten Baþkan Sin, “Rusya ve Ukrayna pazarlarýnda yerel paralarla ticaret yapmaktayýz. Her iki ülkenin de para birimlerinde aþýrý deðer kaybetmesinden dolayý ihracatçýlarýmýz ciddi þekilde maðdur olmuþ durumda. Alacaklarýmýz yüzde 50'nin üzerinde eridi. Diðer yandan bazý bankalar Ruble ile iþlem yapmýyor. Ruble hesabýmýzý ne dolara ne de baþka cins paraya çeviremiyoruz. Bu durum da maðduriyetimizi daha da artýrýyor. Bu sorunlarýn çözümü için Ticaret Bakanlýðýmýz baþta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluþlarla eþgüdüm içinde hareket ederek ihracatçýlarýmýzýn maðduriyetlerini gidermeye çalýþýyoruz” diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.