sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DEN 60 ÜLKEYE LÝMON ÝHRACATI

  •  5 Kasým 2021 Cuma 12:57

Mersin’den, 60 ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin limon diyarý Erdemli ilçesinde mayer cinsinin hasadý sürüyor, tamamen ihracata yönelik yetiþtirilen Lamas limonunda ise hasat hazýrlýklarý yapýlýyor.

Mersin'den, 60 ülkeye ihracat yapan Türkiye'nin limon diyarý Erdemli ilçesinde mayer cinsinin hasadý sürüyor, tamamen ihracata yönelik yetiþtirilen Lamas limonunda ise hasat hazýrlýklarý yapýlýyor. Rusya'nýn ilaç kalýntýsý nedeniyle bir firmanýn limonlarýný iadesiyle ilgili konuþan Erdemli Ziraat Odasý Meclis Baþkaný Aþkýn Þahin, "Bir etkili maddenin bir ülkeye bir çiftçiye yansýtýlmamasý gerekiyor, bu gözden kaçmýþ tamamen detaydýr. Üreticimiz kesinlikle ve kesinlikle sofrasýnda tüketmediði bir ürünü ne ihracata ne de baþka bir yerlere göndermiyor, bunu herkes bilsin" dedi.

Ülke genelinde tüketilen limonun yüzde 65'inin karþýlandýðý Mersin'in Erdemli ilçesinden 60 ülkeye ihracat yapýlýyor. 20 yýl önce sadece 15-20 ülkeye yapýlan ihracatýn son yýllarda 60 ülkeye çýkmasýyla hem üretici kazanýyor, hem de ülke ekonomisine önemli bir döviz girdisi saðlanýyor. Rusya'nýn farklý bir ildeki firmadan aldýðý limonda çýkan kalýntý sonrasýnda o þirketten ihracatý yasaklamasý da limon diyarý Erdemli'de gündeme geldi. Konuyla ilgili hem üretici hem ziraat mühendisi ayný zamanda da Erdemli Ziraat Odasý Meclis Baþkaný Aþkýn Þahin, konuyla ilgili açýklama yaptý.

"Üretici sofrasýnda tüketmediðini ihracata göndermez"

2000'li yýllarýn baþýna kadar yaklaþýk 15-20 ülkeye ihracat yaptýklarýný anýmsatan Þahin," Þuan için 60 ülkeye limon ihracatý gerçekleþtiriyoruz. Bu da þunu gösteriyor ki bölgemiz çiftçisinin üretmiþ olduðu kaliteli ürünler sayesinde bu ihracatlarý gerçekleþtiriliyor. Rusya'dan geri dönen limonu tamamen gözden kaçmýþ bir detay olarak deðerlendiriyorum. Yani bu bir etkili maddenin bir ülkeye bir çiftçiye yansýtýlmamasý gerekiyor. Bu gözden kaçmýþ tamamen detaydýr. Zaten bu geri gelen mallar da sýnýr kapýsýnda imha ediliyor yok ediliyor. Bu konuda tarým bakanlýðýmýz, il, ilçe müdürlüðümüz ile Erdemli ilçemizdeki zirai ilaç bayilerimiz gerçekten çok hassaslar. Kalýntý üzerinde kesinlikle ve kesinlikle sofrasýnda tüketmediði bir ürünü ne ihracata ne de baþka bir yerlere göndermiyor. Bunu herkes bilsin" dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
ÝÞ MAKÝNESÝNÝN ALTINDA KALAN OPERATÖR TOPRAÐA VERÝLDÝ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
ÖZCAN KIZILTAN ÝLE YOLLAR AYRILDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.