sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ZÝNCÝR MARKETLERE ’FAHÝÞ FÝYAT’ CEZASI!

  •  29 Ekim 2021 Cuma 10:29

Rekabet Kurumu tarafýndan aralarýnda baþta 5 büyük zincir marketin de yer aldýðý 29 teþebbüs için baþlatýlan soruþturma sonuçlandý. Zincir marketlere toplamda 2 milyar 649 milyon 223 bin 94 lira idari para cezasý verildi.

Rekabet Kurumu tarafýndan baþta A-101, BÝM, Carrefoursa ve Migros olmak üzere toplam 29 teþebbüs ve bir dernek hakkýnda Rekabetin Korunmasý Hakkýnda Kanun'un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediðinin tespiti amacýyla soruþturma baþlatýlmýþtý. Soruþturma heyetinin yaptýðý inceleme ve tespitler sonucunda A101, BÝM, Carrefoursa ve Migros'u kapsayan ulusal zincir marketler arasýnda doðrudan veya ortak tedarikçiler aracýlýðýyla dolaylý temaslar yoluyla satýþ fiyatlarýnýn ve fiyat artýþlarýnýn koordinasyonunun saðlandýðý, piyasanýn organize edildiði, artýrýlan fiyatlarýn rakiplerle eþ zamanlý raflara yansýtýldýðý, söz konusu marketlerin ürünün satýþ fiyatlarýnýn tespiti amacýna sahip topla-daðýt karteli niteliðindeki anlaþmalar veya uyumlu eylemler yoluyla 4. maddeyi ihlal ettikleri iddialarý üzerine sözlü savunmalarý alýnmýþtý.

Toplam 16 saat süren sözlü savunmalarýn ardýndan Rekabet Kurumu soruþturmaya iliþkin nihai kararýný verdi. Karara göre BÝM'e 958 milyon 129 bin 194 lira, CarrefourSA'ya 142 milyon 469 bin 772 lira, Migros'a 517 milyon 672 bin 762 lira ve A-101'e 646 milyon 582 bin 329 lira olmak üzere 5 ulusal zincir markete toplamda 2 milyar 649 milyon 223 bin 94 lira idari para cezasý verildi.

Kurul fiyatlarýn ve fiyat geçiþlerinin koordinasyonunun saðlandýðýna kanaat getirdi

Rekabet Kurumu'nun Covid-19 salgýný sürecinde perakende gýda ve temizlik ürünleri ticareti ile iþtigal eden zincir marketler ile bunlarýn tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancý seviyesindeki teþebbüslerin fiyatlama davranýþlarýnýn incelenmesine yönelik olarak yürütülen soruþturma sonucunda toplanan tüm delil, bilgi ve belgeler, düzenlenen rapor, yazýlý savunmalar ve sözlü savunma toplantýsýnda yapýlan açýklamalar deðerlendirildi. Buna göre 5 büyük zincir market arasýnda doðrudan veya ortak tedarikçiler aracýlýðýyla dolaylý temaslar yoluyla fiyatlarýn ve fiyat geçiþlerinin koordinasyonunun saðlandýðý ve doðrudan veya ortak tedarikçiler aracýlýðýyla geleceðe dönük fiyatlar, fiyat geçiþ tarihleri, dönemsel aktiviteler ve kampanyalar gibi rekabete hassas bilgilerin paylaþýlmasýyla 4054 sayýlý Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerine karar verildi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ FIRTINA SERALARA ZARAR VERDÝ
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.