sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÝLAÇ ÞÝRKETÝ ASTRAZENECA KORONAVÝRÜS AÞILARINI DÜNYA ÇAPINDA GERÝ ÇEKME KARARI ALDI

  •  8 Mayýs 2024 Çarþamba 16:24

Ýngiltere Yüksek Mahkemesi’nde onlarca maðdur ve yakýný tarafýndan dava edilen dünyaca ünlü ilaç þirketi AstraZeneca, mahkeme kayýtlarýnda koronavirüs aþýsýnýn "nadir ancak tehlikeli yan etkileri" olduðunu kabul ederek dünya çapýnda bütün aþýlarýný geri çekme kararý aldý.

6 milyondan fazla insanýn hayatýný kaybettiði koronavirüsle mücadele yýllar geçmesine raðmen sürerken, süreçte önemli aktörlerden biri olduðu iddia edilen ilaç þirketi Astrazeneca'dan dikkat çeken bir hamle geldi.

 

Ýngiltere'de Yüksek Mahkeme'de görülen bir davada 50'den fazla maðdur ve yakýnlarý tarafýndan dava edilen Astrazeneca, mahkeme kayýtlarýnda koronavirüs aþýsýnýn nadir ancak tehlikeli yan etkileri olduðunu kabul ederek aþýyý dünya çapýnda geri çekme kararý aldý.

 

Koronavirüsle mücadele sürerken Oxford Üniversitesi'nce geliþtirilen aþý, AstraZeneca firmasýnýn bugün yürürlüðe giren "pazarlama iznini" gönüllü olarak geri çekmesi sonrasýnda artýk Avrupa Birliði'nde kullanýlamayacak. Aþýnýn geri çekilmesine yönelik benzer baþvurular, Ýngiltere dahil daha önce onay veren diðer ülkelerde de yapýlacak. Aþýnýn geri çekilmesine iliþkin baþvurunun 5 Mart'ta yapýldýðý ve 7 Mayýs'ta yürürlüðe girdiði belirtildi. Avustralya Tedavi Ürünleri Otoritesi, Nisan 2023'te aþýnýn kullanýmýný durdurmuþtu.

 

Þubat ayýnda yaptýðý açýklamada aþýnýn çok nadir durumlarda Trombositopeni Sendromu ile Tromboz'a neden olabileceðini itiraf eden þirketin çýkýþý sonrasýnda bu sendrom Ýngiltere'de 80'den fazla ölümün yaný sýra yüzlerce ciddi yaralanmayla iliþkilendirildi.

 

Maðdur olduðu iddia edilen 50'den fazla kiþi ve yakýný þu anda þirketle Yüksek Mahkeme'de hukuk mücadelesi veriyor. Öte yandan AstraZeneca, aþýnýn geri çekilmesi kararýnýn bu davayla ilgili olduðunu reddediyor ve aþýnýn ticari nedenlerle piyasadan kaldýrýldýðýný öne sürüyor. Þirket, mahkeme belgelerinde yer alan Vaxzevria adlý aþýnýn artýk üretilmediðini ve/veya tedarik edilmediðini, yerini daha yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiþ aþýlarýn aldýðýný söyledi.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE 19 MAYIS ETKÝNLÝKLERÝ SÜRÜYOR
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.