sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE ’TURUNÇGÝL ÇALIÞTAYI’ DÜZENLENDÝ

  •  8 Mayýs 2024 Çarþamba 16:10

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye’nin yaklaþýk 1.9 milyon ton ihracat ile dünya narenciye ihracatýnda ikinci sýrada yer aldýðýný belirterek, "Ýlimiz, toplam 1 milyon 661 bin 486 ton narenciye üretimi ile Türkiye’de 2. sýradadýr" dedi.

Mersin’de Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn himaye ve destekleri ile Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü koordinasyonunda, AKÝB, MTSO, Mersin Ticaret Borsasý ve Ulusal Turunçgil Konseyi’nin iþ birliðinde, ’Üretim Planlamasýnda Turunçgil Yol Haritasý’ temalý ’Turunçgil Çalýþtayý’ düzenlendi.

 

Programda konuþan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, toplantýda narenciye ürünlerinin üretim planlamasý, ihracat imkanlarýnýn geniþletilmesi, katma deðerinin artýrýlmasý, pazara uygun tür ve çeþit kompozisyonun oluþturulmasý, turunçgillerde ýslah, yeni çeþitler, iklim deðiþikliði, sürdürülebilir üretim, iyi tarým uygulamalarý, üretimde kayýtlýlýk ve izlenebilirlik, tüketim alýþkanlýklarý ve geliþtirilmesi, iþleme sanayi, lojistik ve soðuk zincir uygulamalarý, markalaþma ve tanýtým gibi pek çok hususun deðerlendirileceðini söyledi.

 

Konuþmasýnda tarýmýn insan hayatý için önemini vurgulayan Vali Pehlivan, "Tarým, her günümüzde, her anýmýzda var olan, var olmasý gereken bir olgudur. Hayat devam ettiði sürece, dünyada yaþam devam ettiði sürece de var olacaktýr. Tarým, insanlýk tarihi kadar eski ve geleceði kadar da baki olacak bir sektör. Tabii bu sektörün önemini ifade etmek, bunun farkýnda olmak iþin bir boyutu. Bununla birlikte önemine uygun adýmlarý atmak, bu öneme uygun þekilde geleceði planlamak da bir diðer önemli husustur. Tarýmda insanoðlu, ilk insandan bugüne kadar özellikle de geleneksel metotlarla bu sektörü bir þekilde ayakta tutmuþtur. Geleneksel tarýmda belli baþlý hususlardan bahsederken artýk çok daha deðiþik alt baþlýklardan bahsediyoruz. Tarýmda artýk yapay zekadan, akýllý, iyi tarým uygulamalarýndan, Ar-Ge ve dijitalleþmeden bahsediyoruz. Bir dönem ekstansif tarýmdan entansif tarýma geçiþten bahsederken, artýk bilgisayar teknolojilerinden, biliþim teknolojisi üzerinden tarýmda nasýl faydalanýrýz bundan bahsediyoruz. Tarým sektörüne birçok yeni kavram dahil olmuþtur" diye konuþtu.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE 19 MAYIS ETKÝNLÝKLERÝ SÜRÜYOR
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.