sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KÝLOSU BÝN TL: SAÐLIK AÇISINDA ALTIN DEÐERÝNDEKÝ POLENDE HASAT BAÞLADI

  •  5 Nisan 2024 Cuma 09:48

Türkiye’nin bal üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin’de, milyonlarca arýnýn gram gram topladýðý, kilogram fiyatý bin TL’ye kadar çýkan polende sezonun ilk hasadý baþladý.

Sýfýr rakýmda baþlayan polen hasadýnýn, yaz mevsiminde Toroslar ve Eðriçayýr yaylalarýnda devam edeceði, bu sene 200 ton civarýnda verim beklendiði belirtildi.
Türkiye’de arýcýlýkta ilk 5’de yer alan Mersin’de bu yýl da havalarýn ýsýnmasý ve çiçek mevsiminin baþlamasýyla arýlar üretime geçti. Milyonlarca arýnýn sabahýn erken saatlerinden itibaren kovanlarýndan çýkarak çiçeklere konmasýyla baþladýðý polen mesaisinde hasat baþladý. Arýlarýn kovanda topladýðý polenler, arýcýlar tarafýndan özenle alýnarak talebe göre satýþa gönderiliyor. Kilogram fiyatý bin TL civarýnda olan polen, hem üreticinin yüzünü güldürüyor hem de saðlýklý gýda olarak tüketiliyor. Özellikle saðlýk açýsýnda altýn deðerinde gösterilen ve geçen yýl 150 ton civarýnda hasat edilen polenin bu sene 200 tona ulaþmasý bekleniyor.

"Polenin hasadýna baþladýk"

Arýcýlýðýn aile iþleri olduðunu ifade eden arýcý Celal Çay," Dededen, babadan öðrendiðimiz bir meslek. Yýllardýr ailemiz arýcýlýk yapýyor, bizde ailemizin yaptýðý mesleði devralarak devam ettiriyoruz. Gelecekte çocuklarýmýza býrakmak istiyoruz. Mersinli arýcýlar olarak biz her yýl polen hasadýný heyecanla bekliyoruz. Polen de arýlarýmýzýn ürettiði bir deðer. Piyasada talep görüyor. Özellikle sporcular, çocuklu aileler polen tüketiyor. Polendeki protein oraný çok yüksek olmasý sebebiyle saðlýk açýsýndan çok faydasý var. Bir çok mineral vitamin içerdiði için vücuda destek oluyor. Ýnsanlarda bunun faydasýný öðrendi, bizden talep ediyor. Bizde iklimin el verdiðince arýlarýmýzýn gücüne baðlý olarak poleni her yýl üretiyoruz, tüketicilerimize sunuyoruz. Mersinli arýcýlar olarak altýn deðerindeki polenin hasadýna baþladýk" dedi.

"Altýn deðerinde bir gýda üretiyoruz"

Sezonun güzel olacaðýný umut ettiklerini belirten Çay," Bahar yaðmurlarý çok iyi yaðdý. Bahar yaðmurlarý iyi yaðýnca çiçekleri suluyor. Çiçeklerde çok güzel polen salgýlýyor, arýlarýmýz da kovana getiriyor. Arýlarýmýzýn saðlýðý da iyi ümitliyiz. Ýnþallah sezon sonunda tonlarca polen üretmiþ oluruz. Altýn deðerinde bir gýda üretiyoruz. Arýcýlýk biz yaþam biçimi. Arýlarýmýzý sürekli taþýyoruz. Þuanda sýfýr rakýmda polen hasadýna baþladýk. Burada baþlayan yolculuðumuz Haziran ayýnda Eðriçayýr yaylasýnda son bulacak. Eðriçayýr yaylasýnda da bal ve polen ürettikten sonra yolculuðumuz tekrar geriye baþlayacak" diye konuþtu.

"200 ton polen hasadý bekleniyor"

Sezonla ilgili bilgi veren Mersin Arýcýlar Birliði Baþkaný Adem Kurt ise" Mersinli arýcýlarýmýz bugün itibariyle polen hasadýna baþlamýþ durumda. Bizim polen hasadý ile baþlayan yolculuðumuz narenciye balý, daha sonra sandal ve kýrbalý hasadý ile devam edecek. Mersin'de altýn deðerinde polen ve ballarý üreten yaklaþýk 4 bin arýcýmýz var. Bol üretimli bir sezon olmasýný bekliyoruz. Bu sene bahar yaðýþlarý iyiydi. Geçen sene yaklaþýk 150 ton civarýna polen hasadýmýz oldu. Bu yýl bu rakamýn 200 ton civarýnda olmasýný bekliyoruz. Arýcýlýk yolculuðumuz sýfýr rakýmda polen hasadý ile baþlýyor, bu durum mevsimine göre doðadaki çiçeklerin açmasýyla önce bin, sonra 2 bin ardýndan da 3 bin rakýma kadar gidiyor. Sýfýr rakýmdan Toroslara, Eðriçayýr yaylalarýna kadar uzanýyor" þeklinde konuþtu. 

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.