sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ZEYTÝNYAÐI ÜRETÝCÝLERÝ FÝYATTAN MEMNUN

  •  8 Aralýk 2023 Cuma 12:50

Mersin’in Mut ilçesinde zeytin üreticileri fiyattan memnun olurken, 300 bin dekar alanda 15 milyon aðaçtan, 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise yað elde edilmesi bekleniyor.

Dünyada olduðu gibi Türkiye’de de bu yýl zeytin ve zeytinyaðý rekoltesinde düþüþ yaþanýyor. Düþen rekolteye raðmen sýfýr asitli ve kalitesi yüksek olan zeytinyaðýnda yaþanan alým fiyatlarýndaki artýþtan dolayý altýn yýlýný yaþayan üretici memnun. Mut ilçesinde sofralýk kayýsýdan sonra önemli ihracat ürünlerinden ve kalitesi yüksek olan zeytinyaðýnýn, bu yýl rekoltesinin düþük olmasý sebebiyle alým fiyatlarý arttý. Geçen yýl 80 ile 100 lira arasýnda deðiþen zeytinyaðý fiyatlarý bu yýl üçe katlayarak 300 ile 350 arasýnda deðiþiyor.

Mut Ziraat Odasý Baþkaný Muharrem Yýlmaz, "Bu yýl dünyada meydana gelen zeytin ve zeytinyaðý rekoltesinin düþüklüðü sebebiyle, zeytin ve zeytinyaðý fiyatlarý üçe katladý. Zeytin rekoltesinin düþük olmasý zeytinyaðýnýn fiyatýnýn artmasýna etkili oldu" dedi.

Zeytin ve zeytinyaðý rekoltesinin düþük olmasý sebebiyle zeytinyaðý fiyatlarýnýn Türkiye genelinde arttýðýný ifade eden Yýlmaz, "Türkiye’nin zeytinyaðýnýn yüzde 20’sini karþýlayan Mut ilçesinde hasadýn sonuna yaklaþýyoruz. Bu yýl yok yýlý olmasýna raðmen ilçede 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise zeytinyaðý elde edilmesi bekleniyor" diye konuþtu.

Mut zeytin ve zeytinyaðýnýn birçok ülkeye ihraç edildiðini ifade eden Yýlmaz, "Gerek iklimsel avantajýyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajýyla gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, gerek Birleþik Arap Emirlikleri’ne ilçemizden ihracat yapan firmalarýmýz bulunmaktadýr" dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.