sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÝKÝNCÝ EL ARAÇ SATIÞLARINDA YENÝ DÖNEM RESMEN BAÞLADI

  •  15 Temmuz 2023 Cumartesi 14:01

Ticaret Bakanlýðý tarafýndan ikinci el araçlarýn ilan yoluyla sýfýr liste fiyatýnýn üzerinde satýlmamasýna yönelik düzenleme bugün yürürlüðe girdi. 1 Ocak 2024 tarihine kadar sürecek olan uygulamaya uymayanlara 300 bin lira idari para cezasý uygulanacak.

Ýkinci el araçlarýn, üretici veya distribütör tarafýndan tavsiye edilen güncel satýþ fiyatýnýn üzerinde bir fiyattan pazarlanamamasýna iliþkin kýsýtlama, bugün uygulanmaya baþlandý.

YIL SONUNA KADAR GEÇERLÝ
Ticaret Bakanlýðý, otomotiv sektöründeki stokçuluk, fahiþ fiyat uygulamalarý, spekülatif fiyat artýþlarýyla mücadele kapsamýnda son dönemde art arda adýmlar attý. Bakanlýk, aldýðý tedbirlerin yanýnda denetimlerini de yoðunlaþtýrdý. Ticaret Bakanlýðý, 6 Temmuz’da Ýkinci El Motorlu Kara Taþýtlarýnýn Ticareti Hakkýnda Yönetmelik’te deðiþiklik yaparak, ikinci el araçlarýn üretici veya distribütör tarafýndan tavsiye edilen güncel satýþ fiyatýnýn üzerinde fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasýna 1 Ocak 2024 tarihine kadar kýsýtlama getirdi. Bugün itibarýyla yürürlüðe girecek bu uygulama, tüm gerçek ve tüzel kiþilerin bireysel ve ticari ilanlarýný kapsayacak.

300 BÝN LÝRAYA KADAR CEZASI VAR
Düzenlemeye göre, bu kýsýtlama kapsamýnda, tüm gerçek ve tüzel kiþiler, düzenlemeye aykýrý ilan vermeleri halinde “ilan platformlarý” tarafýndan uyarýlacak. Bu uyarýya raðmen söz konusu kýsýtlamaya aykýrý olarak verilen ilanlarý verenlere iliþkin bilgiler platform tarafýndan Bakanlýða iletilecek. Bu kapsamda, düzenlemeye aykýrý her bir ilan “ikinci el motorlu kara taþýtý ticareti” kabul edilerek, ilanlarý verenler hakkýnda ilan baþýna 300 bin liraya kadar idari para cezasý uygulanacak. Bu nedenle, herhangi bir idari para cezasýna maruz kalýnmamasý için, yeni yayýnlanacak ve yayýnda olan taþýt ilanlarýnda fiyatýn, tavsiye edilen güncel satýþ fiyatýný geçmeyecek þekilde belirlenmesi önem taþýyor.

DENETÝMLER SÜRECEK
Öte yandan, Bakanlýk, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satýþ kýsýtlamasýnýn uygulama süresini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatmýþ ve bu düzenlemeye aykýrý taþýt satýþlarýna da kýsýtlama getirmiþti. Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taþýtý ticareti yetki belgesiyle satýþ yapanlarýn yaný sýra 2023 yýlý içinde yetki belgesiz en az 3 adet ikinci el motorlu kara taþýtý satýþý yapan tüm gerçek ve tüzel kiþilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykýrý satýþlarý noterlikler tarafýndan engellenmeye baþlandý.

Bakanlýk, 2023 yýlý içinde yetki belgesi olmadan, 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taþýtý satýþý yapan bireysel ve kurumsal satýcýlarý da tespit ederken, sayýlarý 4 bin 800 olan bu satýcýlardan söz konusu satýþlara iliþkin savunmalarý talep edildi. Bu kiþilere yönelik de gelecek dönemde para cezalarý gündeme gelebilecek. Bakanlýk, konuya iliþkin yaygýn ve yoðun denetimlere ülke genelinde devam edecek.

BAKAN BOLAT UYARMIÞTI
Ticaret Bakaný Ömer Bolat da göreve gelir gelmez otomotiv sektörü temsilcileriyle görüþmeler yaparak, konuya iliþkin yeni önlemler alýnmasýný saðlamýþtý. Bolat, yaptýðý açýklamada, ilan sitelerinin 15 Temmuz’dan itibaren sýfýr araç fiyatýndan daha yüksek ikinci el fiyatý koymamalarý konusunda uyarýldýðýný belirterek, birkaç hafta içerisinde söz konusu piyasada istikrarý saðlayacaklarýný, ellerinde baþka enstrümanlar da olduðunu, adým adým ilerlediklerini söylemiþti.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.