sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

VAHAP SEÇER: "EN BÜYÜK GÖÇÜ ALACAK KENT MERSÝN"

  •  15 Þubat 2023 Çarþamba 09:40

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, depremden sonra yaþanan ve Mersin’in de aralarýnda bulunduðu yoðun göç dalgasýyla ilgili yaptýðý deðerlendirmede, “En büyük göçü alacak kent Mersin. Mutlaka Antalya’ya, Ýstanbul’a, Ýzmit’e gidecek, baþka yerlere de göç olacak ama en yoðun göçü alacak kent Mersin” dedi.

Seçer, katýldýðý bir televizyon programýnda, Karahmanmaraþ'ta meydana gelen ve 10 ilde yýkýma neden olan depremlerle ilgili açýklamalarda bulundu. Ýlk gün gözlemlerinin, bu tahribatýn büyük olduðu yönünde olduðunu ve sabah erken saatlerde bölgeye ekipleri sevk ettiklerini belirten Seçer, “Hemen arama-kurtarma ekiplerini bölgeye gönderdik. Ýkinci gün Genel Baþkanýmýz ve Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Antalya belediye baþkanlarýmýzla beraber bölgeye gittik. Durumu gözlerimizle gördük. Bir gün ara verdikten sonra o bölgeleri tekrar dolaþma, görme imkanýmýz oldu. Tahribat çok büyük onu söyleyebilirim” diye konuþtu.

Mersin Büyükþehir, Hatay'da çadýr kent kuruyor

Hatay'da çadýr kent kurduklarý bilgisini paylaþan Seçer, "300 çadýr, ilk etapta 30 konteyner, bir 50 konteyner daha gidiyor toplam 80 konteynerlik bir konteyner kent oluþturuluyor. Zaten þu anda oranýn en büyük sorunu da o. Diðer taraftan diðer belediyelerimiz de yoðun çaba içerisinde. Onlar da özellikle bu barýnma sorununu giderecek tedbirler aldý. Çadýr kentler, konteyner kentler konusunda da çok deðerli çalýþmalar yapýyorlar” ifadelerini kullandý.

“En yoðun göçü alacak kent Mersin”

Türkiye Kadýn Dernekleri Federasyonu Baþkaný Canan Güllü'nün depremden sonra yaþanan ve Mersin'in de aralarýnda bulunduðu yoðun göç dalgasýný yaþayan iller hakkýndaki tespiti hakkýnda da deðerlendirmelerde bulunan Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:

"Çok güzel tespitler yapmýþ. Mutlaka Antalya'ya, Ýstanbul'a, Ýzmit'e gidecek, baþka yerlere gidecek ama en yoðun göçü alacak kent Mersin. Neden? Bizim kentimizde deprem bölgesindeki 10 ilin tamamýnda yaþayan insanlarýn yakýnlarý, akrabalarý var. Yani bir yerden, bir felaketten ya da farklý bir sorundan kaçýp bir baþka yere göç edecekseniz, sizin iletiþiminiz olmasý lazým. Ýletiþim kuracaðýnýz insanlarýn olmasý lazým. Bu anlamda da Mersin onlar için çok cazip bir yer. Mesafe olarak çok cazip bir yer, geliþen bir kent, istikballi bir kent. Bu anlamda da Mersin çok yoðun göç alacak.”

“Bugüne kadar Mersin'e minimum 200 bin insan gelmiþ”

Büyükþehir Belediyesi olarak her gece saat 00.00'da kentin günlük su tüketimini ölçtükleri hakkýnda bilgi veren Seçer, “1 Þubat gününden, dün gece 00.00'a kadar Mersin'de su tüketimi yüzde 9 oranýnda artmýþ. Bu þu anlama geliyor; bugüne kadar Mersin'e minimum 200 bin insan gelmiþ. O da þehir içme suyu þebeke suyundan kullanan vatandaþlarýn ölçümü bu. Hem o bölgedeki bizim hemþerilerimiz geliyor, diðer taraftan sýðýnmacýlar da geliyor. Þimdi zaten Mersin'in 1.9 milyon yerli nüfusu var. 260 bin kayýtlý sýðýnmacýsý var, kayýt dýþýný koyun. Son Ukrayna-Rusya meselesinden sonra bölgeye gelen insanlarý koyun. Yaklaþýk olarak 400 bin de ilave bir ‘yük' de taþýyor. Yaz nüfusunu 150 bin koyun. Þimdi 1.9 milyon nüfusu olan resmi olarak bir kent 2,5 milyonlarý konuþacak. Þimdi tablo bu” þeklinde konuþtu.

“Plansýz, programsýz gittiðimiz noktada Mersin çöker”

Mersin'in ve Mersinlilerin depremzedeleri baðrýna basacaðýndan emin olduðunu vurgulayan Baþkan Seçer, yaþanan bu göçlerin planlý bir þekilde yapýlmasýna da iþaret etti. Seçer, “Onlarý baðrýmýza basacaðýz. Neticede insanlarýn evi yýkýlmýþ, çaresizlik içerisinde. Gittim gördüm. Bir insan olarak, býrakýn siyasetçiyi, ben de bir babayým, ben de bir insaným. Muazzam bir acý yaþanýyor. Biz onlara kol kanat gereceðiz. Neticede ben bir kamu görevlisiyim. Benim kullandýðým kaynak onlara ait. Elbette ki seferber edeceðim bütün imkanlarýmý. Bu insanlarý sahipleneceðiz, hiçbir sýkýntý yok. Mutlaka çaresi düþünülür, eksik vardýr, fazla vardýr. Bir projeksiyon yaparsýnýz. ‘Bundan sonraki süreçte ben bu krizi nasýl yöneteceðim?' dersiniz. Hepsini yaparsýnýz ve güçlü devletseniz ki, hep aðzýmýzý açtýðýmýz zaman ‘Türkiye güçlü' diyoruz, ‘Mersin güçlü' diyoruz. Biz bunlarý yaparýz, hiçbir sorun yok. Ama plansýz, programsýz gittiðimiz noktada Mersin çöker" dedi.

“Vatandaþlarýmýzýn yaralarýnýn bir an önce sarýlmasý için vazifemizi yapacaðýz”

Bölgedeki vatandaþlarýn yaralarýnýn sarýlmasý için çalýþmaya devam edeceklerini vurgulayan Baþkan Seçer, “Bundan sonraki süreçte bir an önce hem tahrip gören kentlerimizin hem o bölgelerden kendi bölgelerimize gelen insanlarýn tekrar yeniden yapýlanmasý için vatandaþlarýmýzýn yaralarýnýn bir an önce sarýlmasý için acýlarýnýn unutulmasý için biz vazifemizi yapacaðýz. Bu hem idari hem hukuki hem de insani vazifemiz. Mücadelemizi çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz” diye konuþtu.

 

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.