sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

EMLAKÇILAR ODASI BAÞKANINDAN FAHÝÞ KÝRA ÝSYANI

  •  15 Þubat 2023 Çarþamba 09:23

Kahramanmaraþ depreminin ardýndan Mersin’e yoðun bir depremzede göçü yaþanýrken, kentte barýnma en önemli sorun olarak ilk sýraya yerleþti. Enkazdan çýkýp yaþama tutunmaya çalýþan depremzedeler, Mersin’de karþýlaþtýklarý fahiþ ev kiralarý nedeniyle ne yapacaklarýný þaþýrdý. Emlakçýlar Odasý Baþkaný Sinan Canpolat da duruma tepki gösterdi.

Deprem bölgesindeki illere en yakýn konumda bulunan Mersin, hem yaralýlar hem de yýkýcý etkiden kurtulan binlerce depremzedeye de kucak açtý. Resmi kurumlar ve belediyelerin yaný sýra birçok Mersinli ve sivil toplum kuruluþu da Mersin'e gelen on binlerce depremzedenin barýnma sorununu çözmek için canla baþla çalýþýyor. Ancak, depremzedelerin çaresizliðinden yararlanmaya çalýþan bazý ev sahipleri, bu acýyý fýrsata çevirmek için hemen harekete geçti. Depremzedeler, 10-15 bin, hatta 20 bin liralýk kira bedellerini görünce þaþkýnlýklarýný gizleyemedi.

“Canýný enkazýn altýndan zor kurtaran depremzede kardeþlerimizi biz burada yüksek fiyatlarla öldürmeye çalýþýyoruz”

Mersin Emlakçýlar Odasý Baþkaný Mehmet Sinan Canpolat, fahiþ kiralara tepki gösterdi. “Gerçekten içimiz dolu” diye söze baþlayan Canpolat, depremin olduðu ilk günden bu yana Mersin'e ciddi bir göç olduðunu söyledi. Ýyi niyetli mülk sahiplerini tenzih ettiðini belirten Canpolat, “Ama burada art niyetli, fýrsatçý mülk sahipleri, 5 bin liralýk daireyi 7-8 bin liraya, 7-8 bin liralýk daireyi 10-15 bin liraya çýkardýlar. Büyük bir fahiþ fiyat uyguladýlar. Ben bu açýklamayý yaparken üzülüyorum; canýný enkazýn altýndan zor kurtaran depremzede kardeþlerimizi biz burada yüksek fiyatlarla öldürmeye çalýþýyoruz” dedi.

“Bakanlýklara suç duyurusunda bulunup takipçisi oluyoruz”

Oda üyesi meslektaþlarýnýn, yaptýklarý çaðrýlara kulak vererek depremzedelerden komisyon ücreti almadýklarýný, ev sahiplerine de bir aylýk kira bedelini almalarý konusunda telkinde bulunduklarýný vurgulayan Canpolat, “Tabi tamamý böyle yapýyor demem doðru olmaz. Ýyi niyetli, ahlak sahibi, vicdan sahibi hem meslektaþlarýmýz hem mülk sahiplerimiz gerekli kolaylýðý saðlýyor. Yaptýrým noktasýnda da sürekli sosyal medyadan ve internet sitemizden duyurularýmýz var. Odamýza, yaþanan sorunlarla ilgili þikayette bulunmalarý noktasýnda Ticaret Ýl Müdürlüðümüze, Ticaret Bakanlýðýmýza, Maliye Bakanlýðýmýza suç duyurusunda bulunup takipçisi oluyoruz” diye konuþtu.

“Kirasý 5-6 bin lira olan 2+1 daireler 12-13 bin liraya; 8-10 bin lira olan 3+1 daireler 15-20 bin liraya kadar týrmandý”

Pandemi ile beraber Mersin'e bir göç baþladýðýný, akabinde Akkuyu Nükleer Santrali inþaatýnýn baþlamasýyla 3 bin kiþi olan Rus iþçi sayýsýnýn 30 binlere çýktýðýný kaydeden Canpolat, “Akabinde Rusya-Ukrayna savaþýndan kaçan Ukraynalýlarýn da göçü söz konusu oldu. Þu an da depremden kaynaklý Mersin'e Kahramanmaraþ'tan, Adýyaman'dan, Hatay'dan, Antakya'dan 200-250 bin depremzede kardeþimiz geldi. Durum böyle olunca Mersin'de kirasý 3 bin lira olan 1+1 daireler þu an 10 bin liraya; 5-6 bin lira olan 2+1 daireler 12-13 bin liraya; 8-10 bin lira olan 3+1 daireler 15-20 bin liraya kadar týrmandý. Çok üzülüyorum; bu kiralarla nasýl baþ edeceðimizi biz de þaþýrdýk” ifadelerini kullandý.

“Konut stokumuz, gelen göçü karþýlayamaz”

Mersin'in konut varlýðýnýn bu yoðun göç karþýsýnda yetersiz kalacaðýna da dikkat çeken Canpolat, “Ýki-üç yýl önce yüzde 30-40'a varan bir konut stoku vardý Mersin'de ama nükleer santral ve Rus-Ukrayna savaþýyla beraber bu stok eridi. Gelen göçü karþýlayacak konut stokumuzun olduðunu düþünmüyorum. Ama gelen depremzedelerin hepsinin burada akrabalarý var; bir de mesafe çok yakýn. Depremzedelerin en yakýn göç edecekleri il Mersin. Ýnanýn bunu zor baþaracaðýz. Açýklamaktan dilimde tüy bitti, yaklaþýk 7-8 yýldýr 1/1000 ve 1/5000'lik imar planlarýnýn hayata geçmeyiþi var. Lütfen, bir an önce bu imar planlarý hayata geçsin, þehir imara açýlsýn, bir an önce konut üretilsin; hem depremzede kardeþimizin hem normal vatandaþýmýzýn ihtiyacý karþýlansýn. Arz ve talep dengelensin, fýrsatçýlarýn önü kesilsin” þeklinde konuþtu.

“Depremzedelerimiz bize ulaþsýnlar”

Emlakçýlar olarak depremzedelere evlerini, ofislerini açtýklarýný belirten Canpolat, her bir ofisin 3-4 kiralýk daire verdiðini ve hizmet bedeli almadýðýný söyledi. Depremzedelere fahiþ kiralarla karþýlaþtýklarýnda yapmalarý gerekenlerle ilgili de bilgi veren Canpolat, “Odamýza, Ticaret Ýl Müdürlüðüne, Ticaret Bakanlýðýnýn ihbar hattýna, Maliye Bakanlýðýna baþvursun. Biraz el vicdan olmasý lazým. Olaðanüstü günler yaþýyoruz. Biraz da mülk sahiplerimizin empati yapmalarý lazým. Empati çok önemli. Eðer bir insan ahlak ve vicdan sahibi ise düþünün ki Kahramanmaraþ'taki, Adýyaman'daki deprem Mersin'de oldu ve ayný durumda biz varýz; bize bu yapýlsa acaba biz bunu kabul eder miyiz? Lütfen empati kursunlar. Depremzedelerimiz de bize ulaþsýnlar. Biz elimizden gelen desteði, katkýyý saðlamaya hazýrýz” dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.