sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ENKAZDAN ÇIKARILAN 8 AYLIK HAMÝLE KADIN HELÝKOPTERLE MERSÝN’E GETÝRÝLDÝ

  •  8 Þubat 2023 Çarþamba 17:45

Kahramanmaraþ depreminde Hatay’ýn Defne ilçesinde enkazdan çýkarýlan 8 aylýk hamile kadýn, Türk Silahlý Kuvvetlerine (TSK) ait skorsky helikopterle Mersin’e getirilerek Þehir Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinde tedavi altýna alýndý. Bugün 1 saat içerisinde hamile kadýnla birlikte yaralý bir kadýn ve Saðlýk Bakanlýðýna ait ambulans helikopterle de bir yaralý çocuk daha hastaneye getirildi.

Kahramanmaraþ'ýn Pazarcýk ve Elbistan ilçelerinde 6 Þubat'ta meydana gelen iki depremde, enkaz altýnda kalan yaralýlarý arama ve kurtarma çalýþmalarý yoðun þekilde sürerken, Mersin de tüm kamu ve özel hastaneleri ile yaralýlara kucak açmaya devam ediyor. Oluþturulan kriz merkezi doðrultusunda deprem bölgesinden hava, kara ve deniz yoluyla getirilen yaralýlar, kentteki hastanelerde hemen tedavi altýna alýnýyor.

Bugün de Mersin'de sadece bir saat içeresinde helikopterlerle ikisi kadýn, biri çocuk 3 yaralý getirildi. Ýlk olarak Saðlýk Bakanlýðýna ait ambulans helikopterle 3-4 yaþlarýnda bir çocuk Mersin Þehir Eðitim ve Araþtýrma Hastanesine getirildi. Hastanenin hemen yanýndaki açýk alan iniþ yapan helikopterden saðlýk görevlileri tarafýndan indirilen çocuk, hazýr bekleyen ambulansla hastaneye sevk edildi. Yaklaþýk yarým saat sonra ayný alana iniþ yapan TSK'ye ait askeri helikopterden ise biri hamile iki kadýn yaralý, saðlýk görevlilerince alýndý.

Hastane yetkilileri, 40 yaþlarýndaki Yýldýz Saðaltýcý'nýn 8 aylýk hamile olduðunu belirtirken, annenin ve bebeðin genel saðlýk durumunun iyi olduðunu söylediler.

Deprem bölgesinden Mersin'e þu ana kadar 3 bin 513 yaralý getirildi

Öte yandan, deprem bölgesinden Mersin'e þu ana kadar toplam 3 bin 513 yaralý getirildi. Bu yaralýlardan 2 bin 147'si kamu hastanelerinde, 418'i özel hastanelerde, 948'i ise Mersin Üniversitesi Hastanesinde tedaviye alýndý. 3 bin 513 yaralýdan bin 783'ü tedavileri tamamlanarak hastanelerden taburcu edildi. 234'ü kamu hastanelerinde, 33'ü özel hastanelerde, 40'ý da üniversite hastanesinde olmak üzere 307 yaralýnýn tedavileri ise yoðun bakým servislerinde devam ediyor.

“Þu ana kadar bin 500'ün üzerinde yaralý kabul ettik ve etmeye devam ediyoruz”

Mersin Þehir Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Baþhekimi Doç. Dr. Bahar Aydýnlý, hastanede oluþturulan kriz merkezinde gazetecilere bilgi verdi. Þehir hastanesi olarak depremden zarar gören illerden yaralýlarý hava, kara ve deniz yoluyla aldýklarýný ve almaya devam ettiklerini belirten Baþhekim Aydýnlý, kriz merkezinde yaralýlarýn yatýrýlacaklarý bölümlerin planlamasýný yaptýklarýný söyledi. Þehir hastanesi olarak bugüne kadar bin 500'ün üzerinde yaralý kabul ettiklerini kaydeden Aydýnlý, bin 300 yataklý hastanenin kapasitesini sürekli artýrdýklarýný ifade ederek, “Kendi yatak kapasitemizi iki katýna kadar çýktý; þu anki geliþmeyle 3 katýna kadar çýkmayý planlýyoruz. Bakanlýðýmýz gerekli teknik donaným ve personel desteðini bize saðlýyor. Çok fazla yaralý var biliyoruz ve biz elimizden geldiði kadar ulaþabildiðimiz yaralýlara yardýmcý olmaya çalýþýyoruz” dedi.

Tüm ekipleriyle kriz merkezde 7/24 ekranlardan ve bilgisayarlardan yaralýlarýn yerini kontrol etmeye çalýþtýklarýný kaydeden Aydýnlý, gelen yaralýlarýn bir bölümünün kimliksiz olduðunu, buna ait de bir prosedür oluþturulduðunu söyledi.

Yaralýlarýn tedavilerinin devam ettiðini belirten Aydýnlý, ülke olarak bu süreci hep birlikte atlatacaklarýný vurgulayarak, “Travmatik bir süreç olduðunun farkýndayýz. Biz hekim olarak, saðlýk camiasý olarak bu yükün altýndan kalkacaðýz, bundan þüphemiz yok. Daha önce pandemi geçirdik, þimdi bir baþka doðal afetle karþý karþýyayýz. Hastalarýmýza þifa diliyoruz” diye konuþtu.

“Yaralýlar, birden fazla kýrýkla geliyor”

Deprem bölgesinden gelen yaralýlarýn multitravma ile geldiklerini aktaran Aydýnlý, “Yani birden fazla kýrýklarý var. Soðuk da kaldýlar, hipoterminin neden olduðu sýkýntýlarý var ve göçük altýnda kaldýklarý süre uzun olduðu için böbreklerinde sýkýntý olmaya baþladý. Bunlar bizim için beklenen senaryolar. Diyalize girip çýkýyorlar. Bunlarý da tamamen karþýlayabilecek kapasitemiz mevcut. Þu andan itibaren de bazý hastalarý baþka merkezlere doðru sevk etmeye baþladýk. Bunun nedeni, artýk stabileze ettik. Stabilize ettiðimiz hastalarý mümkünse daha merkezi yerlere gönderiyoruz ki, biz yine gemiyle ya da kara ambulanslarýyla deprem bölgesinden hasta alabilelim; çünkü deprem bölgesine en yakýn þehir hastanesi þu an biziz. Biz de yaralýlarýmýzýn gerekli tedavilerini, ameliyatlarýný yaptýktan sonra Ankara'ya ya da Ýstanbul'a sevk ediyoruz” ifadelerini kullandý.

Yaralý yakýnlarýnýn bilgi alabilmeleri için Mersin Ýl Saðlýk Müdürlüðü bünyesinde bir çaðrý merkezi kurulduðu bilgisini de veren Baþhekim Aydýnlý, Mersin genelindeki tüm yaralýlarýn bilgilerinin, nerede olduklarýnýn bu çaðrý merkezinden öðrenilebildiðini, kimliksiz yaralýlarýn bilgisine ise sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðýnýn oluþturduðu ekip aracýlýðýyla ulaþýlabileceðini bildirdi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.