sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DEKÝ YAPAY RESÝFLER CANLILARIN BESLENME VE ÜREME ALANI OLDU

  •  1 Þubat 2023 Çarþamba 14:02

Mersin’de yaklaþýk 1 yýl önce denize býrakýlan yapay resifler, baþta balýklar olmak üzere birçok deniz canlýsýna yuva oldu. Üzerinde oluþan yosunlar sayesinde canlý yaþamýnýn artmasýnda önemli etken olan yapay resifler, kaçak avlanmanýn da önüne geçiyor.

Ýklim deðiþikliði nedeniyle tahrip olan deniz canlý yaþamý, artan mikroplastik ve tür sayýlarýnýn azalmasý gibi etkenleri göz önünde bulunduran Mersin Büyükþehir Belediyesi, hayata geçirdiði proje ile denizde birçok noktaya yapay resif býraktý.

Merkez Mezitli ilçesi Adnan Menderes Bulvarý Galatasaray Meydaný civarýnda belirli aralýk ve derinliklerde denize býrakýlan ve 3 ay gibi bir sürede deniz canlýlarýnýn yaþam alaný olan yapay resiflerde, canlý sayýsý her geçen gün artýyor. Pek çok canlý için barýnma, beslenme ve üreme alaný olan yapay resifler, aðlara takýldýðý için kaçak avcýlýða da engel oluyor.

“Yapay resiflerimiz, doðal resif haline dönüþme yolunda”

Büyükþehir Belediyesi Ýtfaiye Daire Baþkanlýðý Su Altý Arama Kurtarma Amiri Kasým Yýldýz, yapay resifleri belirli aralýklarla kontrol ettiklerini belirterek, ilk 3 aydan sonra canlý yaþamýnýn oluþmaya baþladýðýný söyledi. Yýldýz, “Üçüncü ayýnda ilk yaptýðýmýz çekimlerde resiflerimizin canlý ekosistemine uyum saðladýðýný ve canlý yaþamýn oluþtuðunu gözlemledik. Yaptýðýmýz kontrollerde her geçen gün canlý yaþamýn arttýðýný, yapay resiflerimizin doðal resif haline dönüþme yolunda olduðunu fark ettik. Küçük balýklar yapay resiflerimizi korunaklý bir bölge olarak kendisine yuva yapýyor ve bunlarýn her geçen gün sayýlarý artýyor. Ayrýca canlý yaþamýnýn her geçen gün bir týk daha üst basamaða taþýndýðýný görmekteyiz. Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak attýðýmýz resiflerimiz, Mersin'in deniz coðrafyasý için yapýlmýþ büyük bir çalýþma” dedi.

“Amacýmýz türlerin çoðalmasýný saðlamak ve yasa dýþý avcýlýðý ortadan kaldýrmak”

Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðýnda ziraat yüksek mühendisi olarak görev yapan Aylin Kutlu ise projenin amacýndan bahsederek, “Amacýmýz Mersin bölgesinde yaþayan deniz canlýlarýnýn yaþam alanýnýn artýrýlmasý, türlerin çoðalmasýnýn saðlanmasý ve yasa dýþý avcýlýðýn ortadan kaldýrýlmasý. Yapay resiflerin atýlacaðý bölgenin uygunluk raporu istendi. Bu uygunluk raporu alýnýrken, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden de destek alýndý” ifadelerini kullandý.

Mezitli'de Galatasaray Meydaný bölgesinde belirli aralýk ve derinliklerde 14 yapay resif býrakýldýðýný kaydeden Kutlu, gözlem sürecinin sürdüðünü ifade ederek, “Bu süreç içerisinde yapay resifler üzerinde doðal yaþamýn oluþtuðu, türlerde artýþ saðlandýðý gözlemlendi. Yine yapay resifler üzerinde aðlarýn bulunduðu, yani yasa dýþý avcýlýðýn önüne geçildiði de görüldü. Ýtfaiye Dairesindeki dalgýç personelle birlikte gözlem süreci devam ediyor” diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.