sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE TARTIÞILAN BÝNANIN YÜKSEKLÝÐÝ DÜÞÜYOR

  •  1 Þubat 2023 Çarþamba 10:30

Mezitli Belediye Baþkaný Neþet Tarhan, ilçelerinde 1980 yýlýndan bu yana plan ve ruhsat yenileme iþlemlerinin yapýldýðýný belirterek, "Sorunun tek bir parsel özelinde düzenlenen yapý ruhsatýna indirgenmesinin kentimiz adýna fayda saðlamayacaðý düþüncesindeyim.

 Kentte o kadar yüksek katlý bina varken bir noktaya odaklanmak yanlýþ. Belediyemizce baþlatýlan görüþmeler sonucunda, hak sahipleri adýna yapý müteahhidinin yazýlý baþvurusu doðrultusunda, söz konusu yapýda kat yüksekliðini düþürmek amacýyla proje tadilatý süreci baþlatýlmýþtýr" dedi.

Tarhan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) düzenlediði toplantýda, son dönemde ilçelerinde yapýmýna yeniden baþlanýlan çok katlý binayla ilgili açýklamalarda bulundu. Uzun yýllardýr belediyecilik yaptýðýný kaydeden Tarhan, "43 yýldýr bu kentteyim. Bürokrasiden geldim. Reel siyasetin düzelmesi için mücadele etmek üzere siyasete girdim. Siyasetin düzelmesi için bizlere, sizlere, STK'lara, her yurttaþýmýza görevler düþmektedir. Mersin, dünya kenti olmaya aday güzel bir kenttir. Hýzla büyüme, geliþme ile beraber doðal olarak bazý sancýlarda yaþamaktadýr. Her þeyden önce siyasilerin, meslek odalarýnýn, STK'larýn, yurttaþlarýn daha aktif ve cesur olmasýna gereksinim vardýr. Meslek örgütlerinin, dernek üyelerinin hak ve çýkarlarýna daha çok sahip çýkmalarý gerekmez mi? Merkezi hükümet veya belediyeler ne der endiþesi taþýmamalýdýrlar. Kentteki toplumsal konulara daha duyarlý olmamýz gerekiyor" diye konuþtu.

"43 yýldýr plan ve ruhsat yenileme iþlemleri yapýlýyor"

Mezitli'de 43 yýldýr plan ve ruhsat yenileme iþlemlerinin yapýldýðýný vurgulayan Tarhan, "Fatih Mahallesi, Adnan Menderes ve GMK Bulvarlarý arasýnda kalan, tapuda 10293 ada, 1 parsel olarak kayýtlý taþýnmaza iliþkin belediyemizce düzenlenen tadilat yapý ruhsatý ile yapýmýna baþlanan zemin +32 katlý inþaat hakkýnda son dönemde kamuoyundaki bazý deðerlendirme ve tartýþmalarýn üzerinde durmak istiyorum. Ýnþaatýn kat sayýsý hakkýnda bilen, bilmeyen bir iki kiþi tarafýndan ve bir iki yayýn organýnda konu hakkýnda bazý iddia ve ithamlarda bulunulmuþtur. Öncelikle belirtmek gerekir ki, sükunetle izlemekte olduðumuz birçok iddia, itham ve haddini aþan yalan yanlýþ deðerlendirmelere konu edilen söz konusu ruhsat düzenleme iþlemi, diðer tüm iþ ve iþlemlerimizde olduðu gibi, tabii olduðu mevzuat ve 'dönemi itibari ile yürürlükte bulunan' imar planý koþul ve kararlarýna uygun olarak sürdürülmüþtür. Proje için düzenlenen imar durum belgesi, yapý ruhsatlarý, vaziyet planý, mimari projesi, statik hesaplarý, diðer tüm mühendislik projeleri, jeolojik durumu, emsal hesaplarý ve kurum görüþlerini içeren dokümanlar titizlikle incelenerek, projeyi hayata geçirmek adýna ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak onaylanmýþtýr" þeklinde konuþtu.

"Bütüncül yaklaþýlmasý gerekiyor"

Ayný yerin ruhsatýnýn 2016 yýlýnda da yenilendiðini hatýrlatan Tarhan, "Son döneme kadar kamuoyunda herhangi bir deðerlendirme yapýlmamýþken, 2022 yýlýnda bu proje için düzenlenen tadilat ruhsatý ile inþaatýn yeniden baþlatýlmasý sonrasýndaki tartýþmalar oldukça manidar olup, çok yönlü deðerlendirilmelidir. Sadece bir parsel için düzenlenen yüksek katlý yapý ruhsatý özelinde sürdürülen tartýþma ve deðerlendirmeler, resmin bütününe bakmaktan yoksun, kentteki yüksek katlý yapýlaþma sorununa bütüncül bir bakýþ ve duruþ geliþtirmekten mahrum þekilde, noktasal olarak ele alýnmaktadýr. Bizce konunun ilgili çevrelerce Mersin kenti bütününde yüksek yapýlaþma eðilimi ve talepleri göz önünde bulundurularak bütünlüklü bir yaklaþýmla ele alýnmasý gerekir. Son dönem ilçemiz özelinde onaylanan uygulama imar planlarýmýzda öngördüðümüz mütevazý kat yüksekliði kararlarý, ilçemizdeki yüksek katlý yapýlaþma talepleri karþýsýndaki duruþumuzu ve yaklaþýmýmýzý net bir þekilde ortaya koymaktadýr. Ancak, þu da iyi bilinmektedir ki diðer ilçelere ait imar planlarýnýn onaylanmasý sürecinde sýkça tanýk olduðumuz tartýþmalar, bu planlarda öngörülen yüksek katlý yapýlaþma kararlarý, konuya bütünlüklü bir yaklaþýmýn olmadýðý gerçeðini ortaya koymaktadýr. Mersin için Büyükþehir Belediyesi tarafýndan hazýrlanmasý gereken, planlý alanlardaki yapýlaþmayý yönlendirecek, yüksek katlý yapýlaþma taleplerinin hangi ölçütlere göre karþýlanacaðýný belirlemek üzere hükümler ve koþullar içerecek Ýmar Yönetmeliðinin bulunmamasý büyük bir eksikliktir" ifadelerini kullandý.

"Kat yüksekliðini düþürmek amacýyla proje tadilatý sürece baþlamýþtýr"

Kentte o kadar yüksek katlý bina varken bir noktaya odaklanmanýn yanlýþ olduðunun altýný çizen Tarhan, "Sorunun tek bir parsel özelinde düzenlenen yapý ruhsatýna indirgenmesinin, kentimiz adýna fayda saðlamayacaðý düþüncesindeyim. Tüm bu deðerlendirme ve görüþlerimiz saklý kalmak üzere konunun yerel gündemden çýkartýlýp birileri tarafýndan belirli amaç ile ulusal bir kanalýn gündemine taþýnmasý, belki de bazý çevrelerce bu konunun siyasi malzeme yapýlmaya çalýþýlmasý da anlamlýdýr. 1980'den beri zaman zaman yenilenerek, 2016 yýlýnda inþasýna baþlanmýþ olmasýna raðmen, 2022 yýlýnda verilen tadilat ruhsatý sonrasýnda tartýþýlmaya baþlanan söz konusu yapý hakkýnda, yapý müteahhidi, yapýnýn mimarý ve hak sahipleri ile Mersin kamuoyunda sürdürülen deðerlendirmeler adýna belediyemizce baþlatýlan görüþmeler sonucunda, hak sahipleri adýna yapý müteahhidinin yazýlý baþvurusu doðrultusunda, söz konusu yapýda kat yüksekliðini düþürmek amacýyla proje tadilatý süreci baþlatýlmýþtýr" dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE DEAÞ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
TOROSLAR BELEDÝYESÝ BOCCE TAKIMI TÜRKÝYE ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.