sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝNÝN 2023 YILI BÜTÇESÝ 10 MÝLYAR 680 MÝLYON LÝRA

  •  26 Kasým 2022 Cumartesi 11:40

Mersin Büyükþehir Belediye Meclisinde, Büyükþehir Belediyesinin 2023 yýlý bütçesi 10 milyar 680 milyon TL olarak kabul edilirken, Belediye Baþkaný Vahap Seçer, “Ýnþallah hep beraber 2023 yýlýnda bütçemizi uygulayacaðýz ve bütçe gerçekleþme oranýmýzý da en iyi noktalarda tamamlayacaðýz” dedi.

Mersin Büyükþehir Belediye Meclisinin Kasým Ayý 3. Birleþim Toplantýsý, Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda yapýldý. Belediyenin 2023 yýlý bütçesinin 10 milyar 680 milyon TL olarak planlandýðýný belirten Seçer, önceki yýllarýn bütçe gerçekleþme oranlarýndan örnekler vererek, “Mersin Büyükþehir Belediyesi gerçekçi bütçe hazýrlýyor. Plan Bütçe Komisyonunda da reel bir þekilde deðerlendirilip meclise sunuluyor. Biz gerçekleþtireceðimiz yatýrýmlarý buraya koyuyoruz. Yeter ki yýl içerisinde ekonomi istikrarlý gitsin” diye konuþtu.

2022 yýlý bütçesinin 6 milyar 98 milyon 910 bin lira olarak belirlendiðini hatýrlatan Seçer, “Bu yýl bütçe gerçekleþme tahminimiz yaklaþýk olarak yüzde 93 seviyelerinde. Bu da her þeye raðmen, yaptýðýmýz bütçenin ne kadar gerçekçi olduðunun bir göstergesidir” ifadelerini kullandý.

“Yatýrýma ayrýlan payý her yýl artýrýyoruz”

2022 yýlý yatýrýmlarýnýn Mersin Büyükþehir Belediyesine 5 milyar 122 milyon 367 bin TL'ye mal olduðunu ifade eden Seçer, 2023 yýlýnda yer alacak yatýrýmlarýn maliyetinin ise 8 milyar 799 milyon TL olarak tahmin edildiðini söyledi. Seçer, “Demek ki 1 yýl içerisinde yatýrýmlarýmýzdaki artýþ yüzde 71.79 olacak. Bunun içine bütün hizmetlerimiz dahil. 2019 yýlýnda yüzde 17 yaptýðýmýz yatýrýmýn bütçeye oraný, 2020 yýlý içerisinde yüzde 22'ye, 2021 yýlýnda yüzde 30,86'ya ve þu an itibariyle de yüzde 46,49'a çýkmýþ. Yani yönetime geldiðimiz yýl, her 100 liranýn 17 lirasýyla yatýrým yaparken, þu anda her 100 liranýn yaklaþýk olarak 47 lirasýný yatýrýma ayýrýyoruz. Bu ciddi bir yatýrým hamlesidir” þeklinde konuþtu.

“Belediyede mali disiplini saðladýk”

Göreve geldiði ilk günden itibaren 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödediklerini ifade eden Baþkan Seçer, “Toplam borcumuz 1 milyar 898 milyon TL'ye çýktý. Ancak tabii ki boþ durmadýk, aldýðýmýz kötü mirasý da bir bir temizlemeye koyulduk. Þu ana kadar 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödedik. Þu anda TL bazýnda 1 milyar 582 milyon TL aldýðýmýz banka borcu miktarý, 605 milyon 811 bin TL seviyelerinde. Belediyemizin mali disiplinini nasýl saðladýðýmýzý buradan görebilirsiniz” ifadelerini kullandý.

“Geçmiþ dönemin borçlarý olmasaydý, en az yüzde 50 daha fazla yatýrým yapardým”

Göreve geldikleri günden bu yana hem kendi yaptýklarý yatýrýmlarýn bedelini ödediklerini, hem de geçen dönem yapýlan yatýrýmlarýn borç olarak kalan miktarýný ödediklerini kaydeden Seçer, “Eðer geçtiðimiz dönemden borç ödemeseydik, yani bize býrakýlan miras daha iyi bir miras olsaydý, emin olun þu anda Mersin'e yaptýðýmýz yatýrýmlarýn yüzde 50, yüzde 60 daha fazlasýný yapardým” dedi. Baþkan Seçer konuþmasýnýn devamýnda, “Göreve geldiðimizde 100 lira bütçemiz, 100 lira da borcumuz vardý. Bugün geldiðimiz noktada 100 lira bütçemiz, 22 lira borcumuz var. 10 milyar 680 milyon TL bütçe yaptýk, toplam borcumuz 2 milyar 34 milyon TL” diye konuþtu.

Devraldýklarý banka borcunun 278 milyon dolar olduðunu, bu rakamýn þu anda 32 milyon dolara indiðini kaydeden Seçer, dolar bazýnda ne kadar para ödendiðinin ise TL'nin o tarihteki deðeri ile günümüzdeki deðerinin kýyaslanmasý halinde anlaþýlacaðýný söyledi.

“Bizden daha önce yapýlmýþ hatalarý biz yapmayýz”

Baþýndan beri yüksek faizle borçlanma yapmadýklarýnýn altýný çizen Seçer, bir önceki yönetimin hatasýna düþmeyeceðini belirterek, “Biz yüksek faizle borçlanarak, bizden önce yapýlmýþ hatalarý yapmayýz. Bu belediye 2018'in Aralýk ayýnda yüzde 31.5 faizle borçlandýrýlmýþ bir belediyedir. Ben ayný hesapsýzlýðý, plansýzlýðý yapmam” þeklinde konuþtu. Borçlanma yetkisinin 250 milyon lira olmasýna raðmen, bunun sadece 27 milyon lirasýný borçlandýðýný vurgulayan Seçer, “Ben bu kötülüðü Mersin halkýna yapmadým, yapmam da. Bu yýl 310 milyon lira, sadece Ýller Bankasýndan 100 milyon kullanacaðým, onun da yarýsýný kullandým. Bankalarla görüþme halindeyim. Eðer bana uygun faiz oraný vermezlerse, asla bugünün kötü mirasýný yarýn çocuklarýmýza býrakmaya vicdaným razý olmaz. Belediyemizin mali disiplini tamdýr, ciddiyeti tamdýr, borçlu bir belediye deðildir, aksine taahhütlerini yapan bir belediyedir” diye konuþtu.

“Bankamatikçilerin kökünü kazýdýk”

Büyükþehir Belediyesinde bankamatik personeli olduðu yönündeki iddialara da yanýt veren Baþkan Seçer, þöyle devam etti; “Bankamatikçi, benim en çok alerjim olan konudur. Baþkalarýnýn yaptýðýný eleþtirirken, biz ayný hatayý yaparsak inandýrýcýlýðýmýz olmaz. Bana böyle bir kiþi söyleyin, ben onun önce amiri ile ilgili gereðini yaparým, sonra da onunla ilgili.”

“Kentsel tasarým çalýþmalarýmýz devam ediyor”

Mersin Büyükþehir Belediyesi bünyesinde þu anda 5 tane kreþin faaliyette olduðu bilgisini veren Seçer, 1 yýl sonra bu sayýyý 2 katýna çýkarabileceklerini söyledi. Taþ Binadaki birimlerin kýsa sürede yeni yerine taþýnacaðýný ve Taþ Binanýn restorasyonunun baþlayacaðýný ifade eden Seçer, Kýrmýzý-Lacivert'teki birimlerin ve MESKÝ'nin de ayný süreçte yeni yerlerine geçeceðini kaydetti.

Çamlýbel Kentsel Tasarým ihalesinin yapýldýðýný, Ýstiklal Caddesi Kentsel Tasarým çalýþmasýnýn ilk etabýnýn aralýk ayýnýn ortalarýnda biteceðini belirten Seçer, “Ýkinci etap daha hýzlý olacak. Çünkü bazý aksaklýklarý gördük ve tedbirlerimizi aldýk. Bu çalýþma bittikten hemen sonra firma Çamlýbel'e giriyor ve ardýndan da Karaduvar. Orada sadece imarda revizyonlar yapýyoruz ve bu da süreç alýyor. Þubat ayý sonuna kadar, oranýn ilk 2 etabýnýn çalýþmalarýna da baþlayacaðýz” ifadelerini kullandý.

Büyükþehir bütçesi oy birliðiyle kabul edildi

Mersin Büyükþehir Belediyesi 2023 Mali Yýlý Bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen konu, meclis toplantýsýnda, komisyondan geldiði þekliyle madde madde ve tek tek isim okutularak oylandý. Madde madde oylanan ve 2023 yýlý gider bütçesi kalemleri ile gelir bütçesi kalemlerinin de tek tek okutularak oylandýðý 2023 Mali Yýlý Bütçesi, Büyükþehir Belediye Meclisinde kabul edildi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.