sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÇKA YENÝ ÇAÐRI DÖNEMÝNDE 55 MÝLYON TL DESTEK SAÐLAYACAK

  •  24 Kasým 2022 Perþembe 16:55

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Genç Ýstihdamý Faizsiz Kredi Programýna 50 milyon, Genç Giriþimci Destek Programýna ise 5 milyon lira destek saðlanacaðýný belirterek, "Bu sene Mersin için önceliklerimiz gýda sektörü ve turizm. Ýlimizde gýda sektörü ve turizm konularýndaki yatýrýmlarý ve bu alanlarda gelecek olan projeleri ajansýmýz destekleyecek" dedi.

Vali Pehlivan baþkanlýðýnda, Çukurova Kalkýnma Ajansý (ÇKA) tarafýndan 15 Kasým 2022 tarihinde ilan edilen "Genç Ýstihdamý Faizsiz Kredi Destek Programý" ve "Genç Giriþimci Destek Programý” konularý ile ilgili olarak “ÇKA 2022 Yýlý Teklif Çaðrýlarý Mersin Bilgilendirme Toplantýsý” valilik toplantý salonunda gerçekleþtirildi.

Toplantýda konuþan Vali Pehlivan, "Aziz þehitlerimizi rahmetle ve saygýyla yad ediyorum. Yaralýlarýmýza acil þifalar diliyorum. Terörü bir kere daha hep birlikte lanetliyoruz. Teröristlerin eylemlerinin karþýlýðýný misliyle güvenlik güçlerimiz verdi, veriyor, vermeye de devam edecek. Bize düþen kendi görev ve sorumluklarýmýz çerçevesinde vatanýmýz, memleketimiz, milletimiz, devletimiz için elimizden gelenin en iyisini ortaya koymaktýr. Güçlendikçe, kalkýndýkça, ürettikçe birlik beraberliðimizi daha da pekiþtirdikçe þer odaklarý birer birer yok olacaktýr. Kazanan ülkemiz, milletimiz, devletimiz olacak inþallah" diye konuþtu.

"Toplam destek 2 milyar 65 milyon TL'yi buldu"

Kalkýnma ajanslarýnýn Türkiye genelinde birde fazla ili kapsayacak þekilde kurulan ve önemli görevleri bulunan kurumlar olduðunu belirten Pehlivan, "Çukurova Kalkýnma Ajansýmýz, 2006 yýlýnda kurulmuþ ve o günden bugüne Adana ve Mersin illerimizde çok çeþitli hizmetlere destek saðlamýþ, çok çeþitli yatýrýmlarýn hayata geçmesine vesile olmuþ. Bu geçen süre içerisinde Adana ve Mersin illerini kapsayan toplam 880 proje üretilmiþ. Güncellenen rakamýyla bu projeler için 1 milyar 100 milyon TL hibe desteði saðlanmýþ olup eþ finansmanla birlikte toplam bedel 2 milyar 65 milyon TL'yi bulmaktadýr. Peki bunun neticesinde ne olmuþ? Hayata geçirilen projelerle özellikle de iþ dünyasýna, yatýrýmlara yönelik projelerle 6 bin 200 istihdam saðlanmýþ geçen bu süre zarfýnda. Biliyorsunuz kalkýnma ajanslarý Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýna baðlý olarak faaliyet gösteriyor ve her yýl muhtelif konularda çaðrýlara çýkýyor" þeklinde konuþtu.

"55 milyon destek verilecek"

Bu yýl 2 baþlýk altýnda çaðrýya çýkýldýðýný dile getiren Pehlivan, "Birinci baþlýðýmýz, 'Genç Ýstihdamý Faizsiz Kredi Destek Programý'. Bu programýn baþvurularý 15 Kasým itibariyle baþladý son baþvuru tarihi de 30 Aralýk 2022. Bu süre zarfýnda özellikle de genç istihdamýn geliþtirilmesine yönelik faizsiz kredi desteði saðlanacak. Bu programda yüzde 100 bir destek saðlama durumu söz konusu. Bu baþlýk için ayrýlan toplam kaynak 50 milyon TL. Program çerçevesinde 500 bin TL ile 2 milyon TL aralýðýndaki bütçeli projelere destek saðlanacak. Tabii burada adýndan da anlaþýlacaðý gibi biliyorsunuz uzunca bir süredir genç istihdamýn teþvikiyle ilgili hem AB fonlarýndan yararlanma hem bakanlýklarýmýzýn ilgili fonlarýndan yararlanmak üzere genç istihdamýn eðitimine yönelik çalýþmalar söz konusuydu. Bu program ile de giriþimcilik konusunda adým atmak isteyen ve yatýrým yapmak isteyen gençlerimiz, yatýrýmcýlarýmýz, giriþimcilerimize yönelik çok önemli bir fýrsat sunuluyor. Bunu inþallah en iyi þekilde deðerlendireceðiz. Ajansýmýz Adana ve Mersin illeri ile ilgili bazý öncelikler belirlemiþ durumda. Nitekim bu konuda Adana Valimizin baþkanlýðýnda orada da bir toplantý gerçekleþtirildi. Adana için belirlenen öncelikli baþlýklar hazýr giyim ve mobilya, Mersin ilimiz için ise gýda sektörü ve turizm. Ýlimizde gýda sektörü ve turizm konularýndaki yatýrýmlarý ve bu alanlarda gelecek olan projeleri ajansýmýz destekleyecek. Diðer baþlýðýmýz ise 'Genç Giriþimci Destek Programý'. Onun da proje baþvurularý yine 15 Kasým'da baþladý ve 16 Aralýk'a kadar sürecek. Burada toplam kaynaðýmýz 5 milyon TL. Bu program çerçevesinde de 50 bin ile 500 bin TL aralýðýndaki bütçeli projeler desteklenecek" ifadelerini kullandý.

ÇKA'nýn yatýrýmlar konusunda bütün ilgililerle bire bir danýþmanlýk, rehberlik yapacak donanýma, birikime sahip olduðunun altýný çizen Pehlivan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýlimizde turizm sektörünün daha da geliþmesini hepimiz arzu ediyoruz. Bununla ilgili ajansýmýzýn geçmiþten bugüne devam eden çok güzel çalýþmalarý var. Hem doðal varlýklarýn turizme kazandýrýlmasý hem tarihi varlýklarýn, arkeolojik varlýklarýn turizme kazandýrýlmasýyla ilgili çok güzel projeler hayata geçiriliyor. Nitekim az önce belirtmiþ olduðum 880 proje içerisinde bir kýsmý güdümlü dediðimiz projeler þeklinde uygulanmýþ. Örneðin Cennet Cehennem ören yeri, Astým maðarasý, Gilindire maðarasý gibi bölgemizin önemli turizm merkezlerine yönelik bugüne kadar ajansýmýzýn destekleri olmuþ ki bu destekler devam ediyor. 16 ayrý noktada þu anda turizm ile ilgili yatýrýmlara ajansýmýzýn desteði söz konusu. Diðer yandan Giriþimcilik Merkezi, Endüstriyel Tasarým ve KOBÝ Danýþmanlýk Merkezi, Çocuk ve Genç Biliþim Merkezi gibi yine ajansýn desteklediði projeler. Ayrýca Lojistik Mesleki Eðitim Merkezi, Akdeniz Mesleki Eðitim Atölyeleri gibi iþ gücü niteliðinin arttýrýlmasýna yönelik de projeleri var. Bu çerçevede de yine 10 proje devam ediyor. Ajans olarak faaliyet alanýmýz oldukça geniþ ve bundan sonra da geniþleyerek devam edecek."

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.