sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ANTÝK KENTTE 35 YILDA ÝLK KEZ BULUNDU: BÝLEZÝK VE HEDÝYELERLE GÖMÜLMÜÞ

  •  22 Haziran 2022 Çarþamba 15:21

Mersin’de Akdeniz kýyýsýna 2 bin 800 yýl önce kurulan ve 35 yýldýr kazý çalýþmalarý süren Kelenderis Antik Kenti’nde bu yýl süren kazýlarda ilk defa ticaret amaçlý üretimi saðlayan bir fýrýn ile cam bilezikleri ve hediyeleri olan bir çocuk mezarýna ulaþýldý.

Mersin-Antalya D400 karayolu üzerinde yer alan Aydýncýk ilçesinde balýkçý barýnaðý yanýnda bulunan geçmiþi 2 bin 800 yýl öncesine uzanan Kelenderis Antik Kenti'nde 1987 yýlýnda baþlatýlan kazý ve restorasyon/konservasyon çalýþmalarý aralýksýz sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Batman Üniversitesi koordinesinde bu yýl yürütülen çalýþmalarda heyecan verici geliþmeler yaþandý. 35 yýlda Odeon çevresinde 150'ye yakýn mezarýn bulunduðu antik kentte, ilk defa kolunda 4 adet saðlam cam bilezik, hediyeleri, kýyafeti ve ahþap tabutla gömülen bir çocuk iskeletine ulaþýldý. Ayrýca yine bölgede yapýlan kazýlarda ilk defa ticari amaçlý üretimi belgeleyen kiremit üretim amaçlý kullanýldýðý düþünülen fýrýn ortaya çýkarýldý. Heyecanlandýran keþif ile ilgili Kazý Baþkaný Doç. Dr. Mahmut Aydýn ÝHA muhabirine bilgi verdi.

Üretimi belgeleyen bir fýrýn bulundu

Antik kentin kazý baþkanlýðýný yürüten Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Mahmut Aydýn, "Kelenderis Antik Kentinde 12 ay aralýksýz kazý sürüyor. Bu yýl odeon yapýsýnýn Cavea yani oturma alaný ve arkasýndaki destek duvarlarýný saðlamlaþtýrma ve kazý çalýþmalarýný bitirdik. Þimdi ise bizi heyecanlandýran bir fýrýn ortaya çýkardýk. Yýllardýr burada bir üretim olduðunu biliyorduk ama fýrýnlarýný bulamýyorduk. Bin 300 yýllýk bir fýrýn ortaya çýkardýk. Fýrýnýmýzýn içinde çatý kiremitleri üretildiðini düþünüyoruz. Çünkü fýrýnýmýzýn hem çevresinde geçen yýl ve bu yýl yaptýðýmýz kazýlarda yoðun miktarda 7. yüzyýla tarihlenen çatý kiremitleri ele geçti. Fýrýnýmýzýn hemen aðzýnda da bol miktarda hatalý üretilmiþ çatý kiremitleri vardý. Çatý kiremitleri hatalý üretildiði, ticari bir önem arz etmediði için de hemen çevresine saçýlmýþ olarak bulduk. Fýrýnýn içini tamamen boþalttýðýmýzda belki bunun daha da fazla hatalý üretilmiþ çatý kiremitleri bulabiliriz. Bunlarý da ortaya çýkaracaðýz" dedi.

Odeon çevresinde ilk defa bilezikleri ve hediyeleri olan bir mezar çýktý

Kazý çalýþmalarýnda bir çocuk mezarýna ulaþtýklarýný anýmsatan Kazý Baþkaný Doç. Dr. Aydýn, "Burada 150'ye yakýn mezar ortaya çýkarmýþtýk ama hiçbirinde ölü gömme hediyeleri yoktu. Bunda 4 tane cam bilezik, seramik parçasý üzerine bir yazýt ve bir fincan ortaya çýkardýk. Ayný zamanda bu çocuk mezarýnýn çevresinde de birkaç tane bebek mezarý vardý. Buradan anlýyoruz ki odeonumuzun o bölgesi çocuk gömü alaný olarak kullanýlmýþ. Çocuk mezarýnýn Ortaçað'a ait olduðunu düþünüyoruz. Tabi ki karbon 14 (C14) analiz sonuçlarýmýz geldiðinde daha net onlarý belirleyebileceðiz. Ama hem ele geçen cam bileziklerden hem de bu alanýn Ortaçað'da gömü alaný olarak kullanýldýðýný önceki mezar yapýlarýmýzdan da biliyoruz. Sadece bu mezarýmýz farklý olarak ele geçmiþ, kýyafetiyle gömülmüþ bir çocuktan bahsediyoruz. Çünkü kýyafetlere ait düðmeleri üzerinde olan ayný zamanda ahþap bir tabut içinde gömüldüðünü biliyoruz. Çünkü tabutun çivileri yerinde duruyor. Diðer gömülerimizden farklý olduðu için ancak karbon 14 analizleriyle bunun tamamen hangi tarihte öldüðünü tespit edebileceðiz" diye konuþtu.

1987 yýlýndan itibaren antik kentte kazý yapýldýðýna deðinen Doç. Dr. Aydýn, odeon bölümünün 30 yýl önce çýkarýldýðý, bugüne kadar 150'ye yakýn mezara ulaþýldýðýný ancak ilk defa cam bilezikleri ve ölü gömme hediyeleri olan bir çocuk mezarý ortaya çýktýðýna dikkat çekti.

Doç. Dr. Aydýn, Kelenderis Antik Kentinin ziyaretçilerle buluþturulmasý için 12 ay aralýksýz kazý ve onarým çalýþmalarý yapýldýðýný da sözlerine ekledi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE ARICILARA 4 MÝLYON 200 BÝN TL DESTEK SAÐLANDI
MERSÝN’DE ARANAN ÞAHISLARA ÞAFAK OPERASYONU: 78 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
KADINLAR BASKETBOL SÜPER LÝGÝ’NDE FENERBAHÇE ÜST ÜSTE 6. KEZ ÞAMPÝYON

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.