sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SÝYAH ERÝKTE ÝLK HASAT

  •  27 Mayýs 2022 Cuma 13:59

Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin’de bölgenin siyah incilerinden siyah erikte hasat baþladý. Özellikle üzerindeki tozu gitmesin diye iki parmakla tek tek toplanýp bahçeden müþteriye giden ürünün kilogramýnýn 50 TL’ye kadar satýlmasýnýn beklendiði belirtilirken, turizm bölgelerinden talep geldiði kaydedildi.

Havalarýn ýsýnmasý ile birlikte Türkiye'nin sebze ve meyvede üretim merkezi Mersin'de örtü altýnýn yaný sýra açýk bahçelerde de çeþit çeþit ürünlerin hasatlarýna baþlanýyor. Son olarak Erdemli ilçesi Kocahasanlý bölgesinde onlarca dönüm alanda yetiþtirilen bölgenin siyah incilerinden siyah erikte ilk hasat yapýldý. Meyvelerin üzerindeki tozu gitmemesi için 2 parmakla toplanan erikler, tek tek yarým kilogramlýk kaselere yerleþtirilerek müþteriye sunuluyor. Sabah saat 05.30'da mesaiye baþlayan iþçiler, 13.00'a kadar çalýþarak ürünleri yetiþtirmek için ter döküyor. Baþta turizm bölgeleri Antalya, Ýzmir, Aydýn gibi illerin yaný sýra Ýstanbul, Ankara gibi büyükþehirlerden talep gelen siyah eriðin kilogramýnýn 50 TL'ye kadar alýcý bulmasýnýn beklendiði kaydedildi.

Siyah erik hasadý yapan üretici tüccarlardan Sinan Uðuz, "Bölgede en erkenci siyah erik çeþididir. Bu yýlki soðuklardan dolayý 10-15 gün gecikmeli olarak hasada baþlamýþ durumdayýz. Ama kalitemiz güzel. Ama bu sene Akdeniz bölgesinde çok ciddi dolu afetleri olduðu için meyve kalitelerinde sorun yaþanýyor. Ama bu bölge þanslý bir bölge. Ürünlerimiz hasar görmedi çok þükür. Hasada baþlamýþ durumdayýz. Belli bir piyasasý yok þu anda ilk biz topluyoruz. Bakalým pazarda nasýl bir fiyat bulacak biz de merak ediyoruz ama 30 lira ile 50 lira arasýnda bir fiyatla alýcý bulacaðýný düþünüyoruz" dedi.

Bereket zamaný geldiðini anýmsatan Uðuz, "Sýcaklarýn artmasýyla önümüzdeki günlerde ürün de bollaþacaktýr. Bunlar hem ihracatta hem iç piyasada rahatlýkla talep bulabiliyor. Kalitesi ve aromasý gayet güzeldir. Antalya, Aydýn Ýzmir, Kuþadasý bu bölgelerde özellikle turistik ortamlarda çok sevilen bir ürün yani sofralarý renklendiriyor" diye konuþtu.

Siyah eriðin üzerindeki tozunun gitmemesi için iki parmakla toplandýðýný da kaydeden Uðuz, en doðal haliyle pazara sunduklarýný aktardý.

Paylaþ :
MUT’TA "TAZE KAYISI ÜRETÝM VE ÝHRACATINI DEÐERLENDÝRME TOPLANTISI" YAPILDI
BÝR DRÝFT ATTI, 50 BÝN TL CEZA YEDÝ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
KADINLAR BASKETBOL SÜPER LÝGÝ’NDE FENERBAHÇE ÜST ÜSTE 6. KEZ ÞAMPÝYON

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.