sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÜRETÝCÝYE ÇÝFTE KAZANÇ, ÖRTÜ ALTINDA AYNI ANDA ÝKÝ ÜRÜN

  •  24 Mayýs 2022 Salý 10:14

Mersin’de örtü atlýnda üzüm yetiþtiren bir çiftçi, baðlarýn altýnda da kavun üretmesiyle 3 dönümlük serasýnda 6 dönümden alacaðý ürünü alarak çifte kazanç saðlamaya baþladý.

Türkiye'nin sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin'de turfanda örtü altý yetiþtiriciliði de önemli bir yer tutuyor. Her türlü sebze ve meyvenin örtü altýnda yetiþtirildiði kentte, yeni denemeler de yapýlýyor. Bu çerçevede Erdemli ilçesinde çiftçilik yapan Ahmet Pazar'da geçen yýl kurduðu 3 dönümlük üzüm serasýnýn içine kavun ekerek çifte ürün almayý denedi. Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kutlu'dan da destek alan Pazar, iyi bir sonuç aldýðý kavunun ilk hasadýný yaptý. Kilogramý 10 TL'den satýlan kavun çiftçiye ikinci bir kazanç oldu. Örtü altý üzümlerin ise bir ay sonra hasat edileceði belirtildi.

"Daha avantajlý, getirisi yüksek"

Örtü altý üzüm yetiþtiriciliði yaptýðýný aktaran üretici Ahmet Pazar, "Üzüm altýna ikinci bir ürün olarak kavun dikimi yaptýk bu sene. 20 þubat tarihinde dikmiþtik, bugün ilk hasadýmýzý gerçekleþtiriyoruz. Kavunun fiyatý 10 TL civarlarýnda. Bu sene dönümde 3 ila 6 ton bekliyoruz. Bundan 1 ay sonra da üzüm hasadýmýzý gerçekleþtireceðiz. 3 dönüm civarýnda seramýzda ikinci ürün olarak kavun diktiðimizden dolayý 6 dönüm olarak görüyoruz. Yani 3 dönümden iki verim almýþ oluyoruz. Hem sebze meyve olarak, hem üzüm olarak iki verimde bizim için daha avantajlý ve daha getirisi yüksek" dedi.

"6 dönümde ürettiðimizi 3 dönümde üretmiþ olduk"

Yapýlan deneme ile ilgili bilgi veren Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu da, "Burada örtü altý üzüm üretimi yapýyoruz. Örtü altýnda üzümün altýnda ikinci bir ürün ne yapabiliriz, onu araþtýrdýk. Öncelikle fasulye denemesini yaptýk, fasulyeden güzel sonuçlar aldýk. Ýkinci bir ürün olarak kavun denememizi baþlattýk. Kavundan da güzel sonuçlar aldýk. Þuan kavun hasadý yapýyoruz, arkasýndan üzümümüzü hasat edeceðiz. Birim alandan daha fazla ürün elde ediyoruz. 6 dönümde ürettiðimizi biz burada 3 dönümde üretmiþ olduk. Birinci ürünümüz üzüm, ikinci ürünümüz kavun. Bu seramýzda üzümü teller üzerine aldýk, alt kýsýmlara da kavunlarýmýzý diktik. Ýki ürün birbirine zarar vermeden iki tane ürün yetiþtirmiþ olduk" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
KAYISI AÐAÇLARI ÇÝÇEK AÇTI, ORTAYA GÖRSEL ÞÖLEN ÇIKTI
MERSÝN’DE SÝLAH KAÇAKÇILIÐINA YÖNELÝK DÜZENLENEN OPERASYONDA 1 SÝLAH ÞÜPHELÝ ÖLÜM OLAYININ SÝLAHI ÇIKTI
ÖÐRENCÝLERE ORMAN BÝLÝNCÝ VE SEVGÝSÝ AÞILANIYOR
ÇUKUROVA BASKETBOL DEPLASMANDA BEÞÝKTAÞ’I 77-67 YENDÝ 1-0 ÖNE GEÇTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.