sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KÝLOSU 400 TL, MÝLYONLARCA ARI 100 GRAMINI BÝR GÜNDE TOPLUYOR

  •  21 Mayýs 2022 Cumartesi 10:28

Türkiye’nin bal üretiminde ilk sýralarda yer alan ve 34 tane bal ormaný bulunan Mersin’de, milyonlarca arýnýn gram gram topladýðý, kilogram fiyatý 400 TL’ye kadar çýkabilen polende sezonun ilk hasadý gerçekleþtirildi.

Türkiye'de arýcýlýkta ilk 5'de yer alan Mersin'de 34 noktaya geçtiðimiz yýllarda Tarým ve Orman Bakanlýðý koordinesinde bal ormaný kuruldu. Kurulan bal ormanlarý sayesinde kaliteli ve doðal bal üretimi saðlanýrken, son yýllarda içerisinde barýndýrdýðý vitamin ve protein nedeniyle polen üretimi de arttý. Bu yýl da havalarýn ýsýnmasý ve çiçek mevsiminin baþlamasýyla arýlar, üretime baþladý. Diðer bal ormanlarýnda olduðu gibi Erdemli Karahýdýrlý'da da milyonlarca arý polenleri toplamak için bir gün boyunca mesai harcýyor. Kovanda toplanan polenler, arýcýlar tarafýndan toplanarak talebe göre satýþa gönderiliyor. Sezonunda kilogram fiyatý 300 ile 400 TL arasýnda satýlan ve toplanmasý baþlayan polenler, hem üreticinin yüzünü güldürüyor hem de saðlýklý gýda olarak sofralara beliyor.

“Bal ormaný 36'ya çýkacak”

Bakanlýk tarafýndan Mersin'de 34 bal ormaný kurulduðunu anýmsatan Ýl Tarým ve Orman Müdürü Arif Abalý, “Bakanlýðýmýz koordinesinde orman bölge müdürlüðümüz tarafýndan arýcýlarýn hizmetine sunulmuþ 34 bal ormaný var. Bu da önümüzdeki yýl 36 olacak, daha sonra da artýþ gösterecektir. Bulunduðumuz yerde de polen hasadý gerçekleþtirdik. Bu gördüðünüz polen, binlerce arýnýn bir günde yaptýðý hasat, bu kadar. Gördüðünüz gibi arý ne kadar çok çalýþmýþ, ne kadar çok verimli bir üretim gerçekleþtirmiþ” dedi.

“3 bin arýcý üretim yapýyor”

Mersin'in arýcýlýkta ilk beþlerde olduðunu aktaran Arý Yetiþtiricileri Birliði Baþkaný Adem Kurt, "Mersin Toroslar da kaliteli bal akýmýnýn olmasý, hem de sýfýr rakýmda sahilde olmasýndan dolayý gerçekten arýcýlýða uygun bir kentimiz. Geçimini bundan saðlayan yaklaþýk 3 bine yakýn arýcýmýz var. Bir o kadar da hobi tarzý kendi yiyeceði balý üreten arýcý mevcut. Þimdi burada polen hasadý yapmaktayýz, bu mevsimde. Rengarenk ve çok kaliteli. Burasý zaten orman bakanlýðýmýzýn bize tahsis ettiði bal ormaný. Bu tür yerlerde konaklama yaparaktan hasatlarýmýzý elde etmekteyiz. Gerçekten arýcýlýkta heves de, üretim de, kalite de hýzla artmaktadýr" ifadelerini kullandý

“100 gram polende milyonlarca arýnýn emeði var”

Üreticilerden Celal Çay da “Mersin arýcýlýk için çok uygun bir bölge. Bizim bölgemizde neredeyse 4 mevsim nektar akýmý var. Toroslar çok hýzlý bir þekilde yükseldiði için bahar Toroslarýn her yerine ayný anda gelmiyor. Önce þubat ayýnda eteðine geliyor, biz de arýlarýmýzý þubatta eteðinde bulunduruyoruz. Sonra rakým yükseldikçe baharla birlikte kovanlarýmýzý hareket ettiriyoruz. Þu anda polen hasadý yapýyoruz. Son yýllarda özellikle pandemi sebebiyle polene aþýrý bir talep arttý. Çünkü polenin içerisinde bir yýðýn vitamin var. Ayný zamanda protein var. Bir insan sadece polen yiyerek yaþayabilir. Polen ve suyu tüketerek yýllarca yaþayabilirsiniz. Özellikle son yýllarda gýda kýtlýðý da konuþuluyor. Onun için bizim üretmiþ olduðumuz bu ürünler, artýk eskiye göre çok daha deðerli. Gýda kýtlýðýnda biz tüketicilerimize polen üreterek onlara bir nebze olsun destek veriyoruz. 100 gram polende milyonlarca arýnýn emeði var. Bir günde üretebilirler, özellikle sabah saatlerinde, baharda 100 gram poleni bir koloni çok rahatlýkla toplayabilir" þeklinde konuþtu.

Polenin kilogram fiyatýnýn sezonunda olduðu için 300 ile 400 TL arasýnda olduðunu da belirten Çay, kýþa doðru polenin azalmasýyla fiyatlarýn yükseldiðini de kaydetti.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DEKÝ KAZADA ÖLEN ÞAHSIN ARAÇTA YOLCU OLDUÐU ORTAYA ÇIKTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
PLAY-OFF’A KALAN BASKETBOLCULAR BAÞKAN SEÇER ÝLE BÝR ARAYA GELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.