sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TURFANDA SÝYAH ÝNCÝDE HASAT ZAMANI,ÝLK TALEP TURÝZM BÖLGELERÝNDEN

  •  16 Mayýs 2022 Pazartesi 14:46

Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ön planda olan þehirlerden Mersin’de turfanda yetiþtirilen bölgenin siyah incisi olarak bilinen kara üzümde hasat baþladý. Yurt içi ve yurt dýþýna gönderilen ve kilogramý 40 ile 50 TL arasýnda deðiþen erkenci üzümler bu sene üreticisini sevindirdi.

Yaþ sebze ve meyve üretiminde Türkiye'nin üretim merkezi Mersin'de, seralarda turfanda meyvelerin hasadý da sürüyor. Daha önce erikten, kayýsýya, yenidünyadan kavuna kadar birçok ürünün toplandýðý kentte örtü altýnda yetiþtirilen beyaz üzümlerden sonra bölgenin siyah incisi olarak bilinen kara üzüm hasadýna da baþlandý. Erdemli ilçesi Kocahasanlý bölgesinde eþi Fatma ile birlikte 3 dönümlük serasýnda siyah üzüm üreten Arif Yanaroðlu ilk ürünleri topladý. Toplanan ürünler 40 ile 50 TL arasýnda alýcýya sunuldu. Daha önce limon üreticiliði yapan Arif Yanaroðlu, üzümle birlikte kazançlarýnýn iyi olduðunu belirterek, "iyi ki ekmiþim" dediðini aktardý.

"6 ay emek çektik, 15 gün daha çekeriz"

Turfanda üzüm yetiþtiriciliði yaptýklarýný anýmsatan üretici Arif Yanaroðlu, "Þu anda hasada baþladýk. Kasým ayýndan itibaren budama, ilaçlama, gübreleme, kýþýn soðukta soba yakarak ýsýtma ve danýþman ziraat mühendisi arkadaþýmýzýn desteðiyle bugüne geldik. Üzüm bizim için bir dönüm noktasý oldu. Önce buraya limon ekmiþtim, arkadaþlarda üzümü görüp ektik iyi ki de ekmiþim. Ýlk hasadý bugün yaptýk, kilogramda 40 ile 50 TL arasýnda satýlýyor. Hasadý da kendimiz yapýyoruz. 6 ay emek çektik 15 gün daha emek çekeriz" dedi.

Açýða göre verimin örtü altýnda düþük olmasýna raðmen fiyat yüksekliðinin bu durumu telafi ettiðine deðinen Yanaroðlu, piyasada çok bulunamayan bir ürün olduðu için örtü altýna yetiþtirilmesini tavsiye etti.

"Akdeniz iklimi turfanda üretime çok uygun"

Bölge genelinde örtü altýnda üretim yapýldýðýna dikkat çeken Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu ise, "Akdeniz iklimi turfanda üretime çok uygun. Biz bu bölgede örtü altýnda ilk önce dut hasadý yaptýk. Daha sonra çaðla, erik, kayýsý, yenidünya ve beyaz üzüm hasadý yaptýk. Þu anda en son turfanda üzüm olarak siyah inicimizi hasat ediyoruz" diye konuþtu.

Seranýn 3 dönüm üzerine kurulu olduðuna deðinen Kulu, "Baðlarýmýz iki yaþýnda, iyi bir verim bekliyoruz. Ürünümüzü, yurt içinde turizm þehirleri baþta olmak üzere Ýstanbul, Ankara, Ýzmir ve Antalya gibi büyükþehirlere ve yurt dýþýna gönderiyoruz. Özellikle ilk talep turizm bölgelerindeki iþletme ve lokantalardan geliyor" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE ARICILARA 4 MÝLYON 200 BÝN TL DESTEK SAÐLANDI
MERSÝN’DE ARANAN ÞAHISLARA ÞAFAK OPERASYONU: 78 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
KADINLAR BASKETBOL SÜPER LÝGÝ’NDE FENERBAHÇE ÜST ÜSTE 6. KEZ ÞAMPÝYON

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.