sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ONA ARTIK ’’AYÞE HANIM’’ DÝYECEKSÝNÝZ

  •  13 Mayýs 2022 Cuma 11:12

Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin’de açýk bahçelerde fasulye hasadý baþladý, kilogramý 15 TL’den alýcý bulmasýyla da üreticinin yüzü güldü. Açýkta hasatla 15 TL’ye satýlmasýyla yüzü gülen üretici ‘Ayþekadýn’ fasulyesinin artýk ‘Ayþe hanýmefendi’ olduðunu belirtti.

Havalarýn her geçen gün biraz daha ýsýnmasýyla daha önce örtü altýnda üretimi yapýlan bir çok üründe olduðu gibi fasulye de de açýkta hasat baþladý. Bir ay öncesine kadar seralarda üretilen ve 50 TL'ye kadar kilogram fiyatý yükselerek zam þampiyonu olan fasulye de fiyat açýkta hasatla geriledi. Ancak açýkta yoðun hasadýn baþlamasýna raðmen ürünün 15 TL'ye alýcý bulmasý üreticisini sevindirdi. Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde Akdeniz iklimi nedeniyle ilk sýralarda yer alan Mersin'de de güneþin altýna hasatlarýný yaparak piyasaya ürün yetiþtiren çiftçiler, bu yýl Ayþekadýn fasulyesinin adýnýn artýk ‘Ayþe hanýmefendi' olduðunu belirtti. Bir çok bahçede fasulye hasadý yapýlarak 15 TL'ye kadar satýldýðý zahmetli olmasý nedeniyle üretimin geçmiþ yýllara oranla azaldýðý kaydedildi.

Bugün ilk hasadý yaptýklarýný belirten iþçilerden Sultan Bað,” Bu fasulye Ayþekadýndý þimdi Ayþe haným oldu. Tek tek topluyoruz, güneþin altýnda zor oluyor. Fasulye yazýn vazgeçilmez yemeðidir. Sulusu, kavrulmuþu, turþusu yapýlýyor, bizim yaptýklarýmýz bunlar” dedi.

“15 liraya biz para kazanýyoruz”

Ocak ayýn 3 bin metre kare yere fasulye dikimi yaptýðýný anýmsatan üretici Ali Kurt,” Açýkta ilk hasat. Bugünler de baþlayan açýkta fasulye toplamalarý 1,5 ay kadar sürüyor. Bir ay öncesine kadar serada üretilen fasulyeler 50 TL'den satýlýyordu þimdi biz 15 TL'den satýyoruz. Ama çok memnunuz 15 liraya biz para kazanýyoruz. Ocak 15'de ‘Ayþekadýn' fasulyesi ektik ama þimdi ‘ Aþye hanýmefendi' fasulyesi oldu. Üretimi ülkemizde azaldý. Zahmeti çok. Gece yabani hayvanlardan koruyorsun, gündüz suluyorsun, ilaç veriyorsun, çapalýyorsun, otunu yoluyorsun. Sürekli ilgilenmek lazým” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MUT’TA "TAZE KAYISI ÜRETÝM VE ÝHRACATINI DEÐERLENDÝRME TOPLANTISI" YAPILDI
MEZÝTLÝ BELEDÝYESÝ, TÜRKÇE HARF KULLANILMAYAN TABELALARI KALDIRDI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
KIR ÇÝÇEKLERÝ TÜRKÝYE ÞAMPÝYONASINDAN BAÞARIYLA DÖNDÜ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.