sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE KURTULUÞ COÞKUSU

  •  3 Ocak 2022 Pazartesi 16:33

Mersin’in düþman iþgalinden kurtuluþunun 100. yýl dönümü coþkuyla kutlandý. Bu yýl da temsili milisler tren garýnda karþýlanýrken, Toroslar Belediyesinin düzenlediði geleneksel 3 Ocak Zafer Yürüyüþüne çok sayýda vatandaþ, Türk bayraklarý ve kalpaklarla katýldý.

Mersin Valiliði koordinasyonunda düzenlenen 3 Ocak Kurtuluþ Günü kutlamalarý, sabah saat 08.00'de merkez Toroslar Belediyesi önünde ve saat 09.00'da tren garýnda gerçekleþtirilen törenlerle baþladý. Tren garýnda düzenlenen törene Mersin Valisi Ali Ýhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutaný Tuðamiral Fuat Gedik, Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, ilçe belediye baþkanlarý, milletvekilleri, protokol üyeleri, askerler ve öðrenciler katýldý.

Törende, gazilerin oluþturduðu temsili milis kuvvetlerini taþýyan tren, Vali Su, Tuðamiral Kireçtepe ve Baþkan Seçer tarafýndan karþýlandý. Vali Su, trenden inen gazilerin öperek uzattýðý Türk bayraðýný öperek teslim aldý. Gazilere çiçeklerin sunulmasýnýn ardýndan, törene katýlanlar bando eþliðinde Cumhuriyet Meydanýna yürüdü.

Öte yandan, Toroslar Belediyesinin geleneksel hale getirdiði 3 Ocak Zafer Yürüyüþü de renkli görüntülere sahne oldu. Belediye önünden yürüyüþe geçen kortej, yol boyunca sevgi gösterileriyle karþýlandý. Mehteran takýmý eþliðinde yürüyen Mersinliler, kaðný ve cepheye mermi taþýyan kadýnlarýn temsili olarak canlandýrdýðý görüntülerle renkli kareler oluþturdu.

Kutlamalar Cumhuriyet Meydanýnda devam etti

100. yýl coþkusu Cumhuriyet Meydanýnda da devam etti. Vali Su, Tuðamiral Gedik ve Baþkan Seçer'in Atatürk Anýtý'na çelenk sunumuyla baþlayan tören, saygý duruþu ve Ýstiklal Marþý'nýn okunmasýyla devam etti. Vali Su, Tuðamiral Gedik ve Baþkan Seçer'in, cipe binerek kutlamalara katýlanlarýn kurtuluþ bayramýný kutladýðý törene, Karabað Savaþýnda gazi olan Azerbaycanlý askerler de katýldý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kutlama mesajýnýn okunduðu törende, öðrenciler þiirler okudu, Büyükþehir Belediyesi halk oyunlarý ekibi gösteri gerçekleþtirdi. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlýðýndan bir asker de günün anlam ve önemine iliþkin konuþma yaptý.

“Özgürlüðümüzden ne pahasýna olursa olsun vazgeçmeyeceðimizi tüm dünyaya gösterdik”

Büyükþehir Belediye Baþkaný Seçer, törende yaptýðý konuþmada, 100 yýl önce bugün iþgalcilerin karargah olarak kullandýklarý eski hükümet konaðýndaki Fransýz bayraðýnýn indirildiðini, yerine Türk bayraðý çekildiðini söyledi. Ýþgal kuvvetlerinin gümrük iskelesinden gemilerine binerek Mersin'in terk ettiklerini vurgulayan Seçer, “100 yýl önce burada yaþananlar bölgesel, hatta küresel dengeleri kökünden deðiþtirecek muazzam bir tarihsel kýrýlmanýn eþsiz anlarýydý. Özgürlüðümüzden ne pahasýna olursa olsun vazgeçmeyeceðimizi tüm dünyaya gösterdik. Bu kolay olmadý. Tarih bu direniþi yazdý. O günleri asla unutmayacaðýz. Bu kurucu deðerler, bizim vicdan ve gelecek haritamýzdýr. 100. yýl hepimize kutlu olsun” dedi.

“Mersin'in kurtuluþu tüm Çukurova'nýn. Anadolu'nun, hatta bir vatanýn kurtuluþudur”

Bu zafer için aðýr bedeller ödendiðini, bakiyesinin ise kurucu deðerler olduðunu dile getiren Seçer, “Tarihimizi bilmezsek yolumuzu asla bulamayýz. Biz bu kadim topraklarda özgür ve kardeþçe yaþadýk, yaþýyoruz ve yaþamaya devam edeceðiz. Bütün tarihçilerin dikkatini çekmek istiyorum; Mustafa Kemal, 5 Kasým 1918'de Mersin'deydi, 19 Mayýs 1919'dan çok önce. Kurtuluþ Savaþýnýn hazýrlýklarýna iþte o gün burada, Karamancýlar Konaðý'nda gizli toplantýyla baþladý. ‘Asýl savaþ þimdi baþlýyor' diyerek, ulusal kurtuluþ mücadelemizin ilk adýmýný bu topraklarda attý. Bugün restorasyonunu yaptýðýmýz Karamancýlar Konaðý'ndaki o toplantýdan Türkiye'nin kurtuluþ reçetesi çýktý. Mersinliler olarak iþte o gün sesine ses verdik Mustafa Kemal'in. Ýþte bu nedenle Mersin'in kurtuluþu sadece bir þehrin kurtuluþu deðildir. Mersin'in kurtuluþu tüm Çukurova'nýn. Anadolu'nun, hatta bir vatanýn kurtuluþudur. Biz Mersin'iz; hoþgörü ve adaletin mirasçýlarýyýz. Bu eþsiz mirasa sahip çýkmak hepimizin sorumluluðudur. Tarihte yüzünü daima batýya dönmüþ olan kentimiz, Cumhuriyet'in ilk yýllarýnda da arka arkaya atýmlýlar yapmýþtýr. Gayrimüslim ailelerin kentimizin karakterine sinmiþ, zenginleþtirici, kültürel motiflerini de unutmamak gerekir. O nedenle yüzyýllardýr büyük bir özenle yaþattýðýmýz barýþ, hoþgörü ve kardeþlik ruhu, bizim ortak gücümüzdür. Bu kentin deðerini bilen, deðerine deðer katmak için mücadele veren herkes Mersinlidir ve hemþehrimizdir. Ve tüm Mersinliler eþit haklara sahip vatandaþlarýmýzdýr. Bu, dün de böyleydi, bugün ve yarýn da böyle kalacaktýr” ifadelerini kullandý.

JÖAK'ýn helikopterli gösterisi nefes kesti

Öte yandan törende, Jandarma Genel Komutanlýðý Mehteran Birliði de bir konser verdi. Alkýþlarla meydana gelen Mehteran Birliðinin çaldýðý marþlara coþkuyla eþlik eden Mersinliler, bayraklarla eþlik etti.

Jandarma Genel Komutanlýðýna baðlý Jandarma Özel Asayiþ Komutanlýðý (JÖAK) personeli tarafýndan helikopter ile gerçekleþtirilen ‘üzüm salkýmý' gösterisi de büyük ilgi gördü. Cumhuriyet Meydaný üzerinde birkaç tur atan helikopterden sarkan jandarma ekipleri, görsel bir þölen sundu. Vatandaþlar, gösteriyi cep telefonlarýyla kaydetti.

 

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DEKÝ KAZADA ÖLEN ÞAHSIN ARAÇTA YOLCU OLDUÐU ORTAYA ÇIKTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
PLAY-OFF’A KALAN BASKETBOLCULAR BAÞKAN SEÇER ÝLE BÝR ARAYA GELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.