sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ANEMURÝUM ANTÝK KENTÝ’NÝN LÝMANI, SU ALTINDA ARANIYOR

  •  24 Eylül 2021 Cuma 09:37

Mersin’in Anamur ilçesinde bulunan ve yaklaþýk 600 dönümlük bir arazide yer alan tarihi yapýlarla ziyarete gelenleri 2 bin yýl öncesine götüren Anemurium Antik Kenti’nde karada temizlik, kazý ve restorasyon çalýþmalarý sürerken, diðer taraftan da alanýnda uzman arkeolog dalgýçlarla zamanla 50 metre kýyýya doðru gelen denizin derinliklerinde kalan þehrin kalýntýlarýnýn yaný sýra antik limaný da tespit edilmeye çalýþýlýyor.

Mersin'in Anamur ilçesinde bulunan ve yaklaþýk 600 dönümlük bir arazide yer alan tarihi yapýlarla ziyarete gelenleri 2 bin yýl öncesine götüren Anemurium Antik Kenti'nde karada temizlik, kazý ve restorasyon çalýþmalarý sürerken, diðer taraftan da alanýnda uzman arkeolog dalgýçlarla zamanla 50 metre kýyýya doðru gelen denizin derinliklerinde kalan þehrin kalýntýlarýnýn yaný sýra antik limaný da tespit edilmeye çalýþýlýyor.

Anemurium Antik kentinde Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Selçuk Üniversitesi adýna Kazý Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Tekocak baþkanlýðýnda birçok farklý disiplin ve üniversitelerden akademisyen ve öðrencilerinden oluþan bir ekip tarafýndan kazý, araþtýrma ve restorasyon çalýþmalarý artýk yýl boyunca aralýksýz sürüyor. Bu çalýþmalar baþta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdürlüðü, Türk Tarih Kurumu, Konya Selçuk Üniversitesi, belediyeler ve özel sponsorlarýn desteðiyle yürütülüyor. Çalýþmalarýn baþladýðý 2016 ile 2018 yýllarý arasýnda daha çok yüzey taramasý yapýlan antik kentte son 4 yýlda ise hem kazý hem de konservasyon ve restorasyon çalýþmalarý bir arada yapýlýyor. Hamamlar, kiliseler, palestra, tiyatro, odeion gibi yapýlarýn yaný sýra dünyanýn en zengin nekropol (mezarlýk) alanýna sahip olan antik kent bir taraftan da yerli ve yabancý ziyaretçilerini aðýrlýyor. Günümüze ulaþan bu kalýntýlarýn büyük çoðunluðunun saðlam vaziyette olmasý kentin Antik Çað'daki görkem ve ihtiþamýný gözler önüne seriyor.

Paylaþ :
SICAKLAR ETKÝLEDÝ YENÝDÜNYADA HASAT ERKEN BAÞLADI: FÝYATI ÜRETÝCÝSÝNÝ SEVÝNDÝRDÝ
VATANDAÞLAR TARAFINDAN BESLENEN DENÝZ KAPLUMBAÐALARI BALIKÇI BARINAÐINI MESKEN EDÝNDÝ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
PLAY-OFF’A KALAN BASKETBOLCULAR BAÞKAN SEÇER ÝLE BÝR ARAYA GELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.