sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

EFENDÝLER..BUGÜN MERSÝN ÝDMAN YURDU’NU KURUYORUZ

  •  16 Aðustos 2021 Pazartesi 08:44

Mersin Ýdman Yurdu 96 yaþýnda!

Mersin Ýdman Yurdu, 1925 yýlýnda Mersin merkezli olarak kurulan eski spor kulübü. Amatör liglerde baþlayan Mersin Ýdman Yurdunun tarihçesi 15 sezon mücadele ettiði Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'e dek uzanmýþtýr. 2018 yýlýnda 55 yýl aradan sonra tekrar amatör liglere düþen kulübün 26 Nisan 2019 Tarihinde aðýr borç yükü nedeniyle kapatýlacaðý açýklanmýþtýr.[1] Bunun üzerine Ýçelspor ile anlaþma saðlanarak 13 Temmuz 2019 Tarihinde kulübün adý Ýçel Ýdmanyurdu olarak tescillendirilmiþ ve Mersin Ýdman Yurdu ruhunun yaþatýlmasý saðlanmýþtýr.

Ziraat Bankasý memuru Ýbrahim Yekta, Numune Mektebi öðretmeni Ýbrahim Bigam, Tahmil Tahliye memuru Edip Buran, memur Ýhsan Daðýstan, 23. Alay yaveri Üstteðmen Hasan Tahsin, ticarethane sahibi Hamit Abey, tüccar Hakký Cemal Üçer, tüccar Hayri Güntekin, gümrük memuru Rauf Süleymaniyeli, gümrük memuru Sami Ýstanbullu, posta memuru Semih Can, tüccar Ömer Cevdet Türkmenelili, iskele memuru Asým Güler, tüccar Fevzi Serdengeçti, vapur kumpanyasý sahibi Kazým Kýrzade, Ticaret Odasý memuru Lütfi Resimci, tüccar Muhammer Yeðin, 23. Alay Ýþae Subayý Mustafa Lütfü, Muhasip Muhip Batýbeki ve Gümrük memuru Necati Salim tarafýndan 16 Aðustos 1925 Perþembe günü Mersin'de kurulmuþtur.[2][3] Ýbrahim Yekta ve arkadaþlarýnýn kulübü kurmalarýndaki amaç Türk gençliðinin, fizik ve moral kabiliyetlerini ulusal ve devrimci amaçlara yöneltmek, yurt müdafaasý amaçlarýný geliþtirmek, beden terbiyesi ve spor yapmasýný temin etmekti.[4]

Kuruluþundan itibaren 1949 yýlýna kadar bölge birinciliðini kimseye kaptýrmayan Mersin Ýdman Yurdu, 1944 yýlýnda Ankara'da yapýlan Türkiye Futbol Þampiyonasý'nda üçüncü olma baþarýsý göstermiþtir. 1963-64 sezonunda þampiyon olarak 2. Lig'e çýkan Mersin Ýdman Yurdu, 2. Lig'deki üçüncü senesinde profesyonel bir kadro oluþturarak þampiyon olmuþ ve ilk kez o yýl (1966-67) Lefter Küçükandonyadis öncülüðünde Türkiye 1. Ligi'ne çýkmýþtýr.

Kulüp, tarihinin ilk anlamlý kupasý olan Baþbakanlýk Kupasý'ný da ayný yýl Amatör Küme þampiyonu olan Ýzmir Denizgücü'nü 2-0 yenerek dönemin baþbakaný Bülent Ecevit'ten almýþtýr. 1967 yýlýndan itibaren aralýksýz 7 yýl süreyle 1. Lig'de oynayan Mersin Ýdman Yurdu'nun bu dönemdeki en büyük baþarýsý 1969-70 sezonunu evinde oynadýðý maçlarda yenilgi yüzü görmeden ligi 4. sýrada bitirmesidir. Takým 1973-74 sezonunda 2. Lig'e düþmüþ, 1975-76 sezonunda ise tekrar yükseldiði 1. Lig'de toplam 11 sezon boyunca mücadele etmiþtir. Mersin Ýdman Yurdu, 1982-83 sezonunda evinde oynadýðý 17 maç da kalesinde sadece 1 gol görerek bir sezonda kendi evinde en az gol yiyen takým olmuþtur.

Kulübün tarihindeki en büyük baþarýlarýndan biri de Türkiye'yi UEFA Kupa Galipleri Kupasý'nda temsil etmiþ olmasýdýr. 1982-83 yýlýnda Türkiye Kupasý finalinde Fenerbahçe'ye elenerek kupayý alamamasýna raðmen, Fenerbahçe'nin ayný yýl þampiyon olmasý ile Avrupa kupalarýnda mücadele hakký kazanmýþtýr. Eleme maçýnda Spartak Varna takýmýna Mersin'de 0-0 ve deplasmanda 0-1'lik skorlarla elenen Mersin Ýdman Yurdu, o tarihten sonra düþtüðü 2. Lig'den, 29 sene sonra 2010-11 1. Lig'i þampiyon tamamlayarak Süper Lig'e çýkmýþtýr, 2 sezonluk Süper Lig macerasýndan sonra 2012-13 Süper Lig'de ise 30.haftada Kardemir Karabükspor'a 1-0 maðlup olarak 1. Lig'e düþmüþtür. Kýrmýzý-lacivertli ekip yeni sezonla birlikte 25 bin seyirci kapasiteli Mersin Stadyumu'na taþýnmýþtýr. 2013-14 1. Lig play-off finalinde Samsunspor'u Fenerbahçe Þükrü Saracoðlu Stadyumu'nda 2-0'lýk skorla yenip adýný bir yýl sonra Süper Lig'e yazdýrmýþtýr.[5]

Yükseldiði Süper Lig'de tutunamayan takým gerek sportif baþarýsýzlýk gerekse de ödeyemediði borçlarý nedeniyle aldýðý cezalarla üç yýlda beþ küme birden düþerek amatör lige kadar gerilemiþtir.[6][7] Son olarak 2018-19 sezonunda mücadele ettiði Mersin Süper Amatör Ligi'nde 5. sýrada yer almýþ ve sezon sonunda kapanma kararý almýþtýr.[8][9] Son maçýný 29 Nisan 2019 tarihinde Mersin Stadyumu'nda Erdemli Belediyespor'a karþý oynayan MÝY 0-3 maðlup olmuþtur.[10] Haziran 2019'da ise Ýçelspor yönetimi ile anlaþma saðlanmýþ; buna göre Ýçelspor adýný Ýçel Ýdmanyurdu, renklerini ise kýrmýzý-lacivert olarak ve logosunu da MÝY logosuna benzer bir logo ile deðiþtirmiþtir.[11][12] Bu deðiþiklik 13 Temmuz'da Türkiye Futbol Federasyonu tarafýndan tescil edilmiþ, kulüp 94. yýlýnda faaliyetlerini askýya almýþtýr.[13][14] Hukuki varlýðýný sürdüren kulüp liglere katýlým hakkýný saklý tutmaktadýr.

Mersin Ýdman Yurdu, ilk baþta Mersin Gençlerbirliði adýyla, renkleri kýrmýzý-beyaz olarak kurulmasýna raðmen daha sonraki yýllarda kulüp Çukurova Ýdman Yurdu ile birleþmiþ ve kulübün adý Mersin Ýdman Yurdu, renkleri ise kýrmýzý-lacivert olarak deðiþtirilmiþtir. Kulübün armasý ortada kýrmýzý zemin üzerine "MÝY" kýsaltmasý, onun etrafýnda Mersin Ýdman Yurdu yazýsý ile kuruluþ yýlý olan 1925 yýlý bulunan, ayný oranda deðiþik ölçülerde yapýlan armaydý. Kulübün flamasý, boyu eninin bir buçuk katý olan eþit ende ve yatay yönde ikisi üst ve alt kenarda, birisi ortada kýrmýzý ile iki lacivert þerit içermekteydi.

 

KAYNAK: WÝKÝPEDÝA

Paylaþ :
MERSÝN’DE ARICILARA 4 MÝLYON 200 BÝN TL DESTEK SAÐLANDI
MERSÝN’DE ARANAN ÞAHISLARA ÞAFAK OPERASYONU: 78 GÖZALTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
KADINLAR BASKETBOL SÜPER LÝGÝ’NDE FENERBAHÇE ÜST ÜSTE 6. KEZ ÞAMPÝYON

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.