sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

CUMARTESÝ GÜNLERÝ YILLIK ÝZÝNDEN SAYILACAK

  •  9 Aðustos 2021 Pazartesi 10:53

Milyonlarca iþçiyi yakýndan ilgilendiren bir karara imza atan Yargýtay 9. Hukuk Dairesi, Cumartesi gününün yýllýk izinden sayýlacaðýna hükmetti. Emsal kararla birlikte, özel sektör iþçilerinin yýllýk izin sürelerinden sadece pazar günleri düþürülmeyecek.

Yýllardýr tartýþýlan cumartesi gününün iþçinin yýllýk izin süresinden sayýlýp sayýlmayacaðý konusunda Yargýtay'dan emsal bir karar geldi. Bir fabrikada çalýþan iþçi, Ýþ Mahkemesine müracaat ederek, sendika üyesi olduðunu ve Toplu Ýþ Sözleþmesi'nden yararlandýðýný, sözleþmede hafta tatilinin pazar günü olarak düzenlendiðini ve cumartesi gününün de akdi tatil olarak düzenlendiðini belirtti. Ýþ Kanunu'nda ise yýllýk izin süresinden sayýlamayacak günler içinde hafta tatili günlerinin de sayýldýðýný öne süren davacý iþçi, Toplu Ýþ Sözleþmesi kapsamýnda cumartesi günlerinin de hafta tatili olduðunu ve yýllýk izin süresinden düþülmesinin mümkün olmadýðýný dile getirdi.

Davacýnýn yasal çalýþma süresini haftalýk 5 gün çalýþarak doldurduðunu, bu nedenlerle toplu iþ sözleþmesinde ‘dinlendirme günü' olarak akdedilen cumartesi günlerinin akdi tatil olmasý sebebiyle yýllýk izin süresinden düþülemeyeceðinin tespitine karar verilmesini talep etti. Davalý iþveren ise 2429 sayýlý Yasada ulusal bayram ve genel tatil günü ile hafta tatili günlerinin neler olduðunun açýkça düzenlendiðini, yasada hafta tatilinin pazar günü olduðunun belirtildiðini, Ýþ Kanunu 46 ve 63 maddede haftalýk çalýþma günleri ve hafta tatilinin açýkça düzenlendiðini kaydetti. Yasaya göre haftanýn 6 günü çalýþan iþçiye haftanýn yedinci günü verilen 24 saatlik iznin hafta tatili olduðunu, sendika ile yapýlan toplu iþ sözleþmesinde de haftalýk çalýþma süresinin 45 saat olduðu, vardiyalý çalýþma yok ise hafta içi 9 ar saat mesai yapýlacaðý, cumartesi günü iþçilerin dinlendirileceði ve pazar gününün de hafta tatili olduðunun düzenlendiðini öne sürdü. Gerek yasada gerekse toplu iþ sözleþmesinde cumartesi gününün hafta tatili olduðuna dair düzenleme olmadýðýný savunarak davanýn reddini talep etti. Ýþ Mahkemesi, davanýn kabulüne hükmetti. Davalý iþveren kararý istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararýný yerinde buldu. Davalý iþveren kararý temyiz edince bu kez devreye Yargýtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Paylaþ :
KAYISI AÐAÇLARI ÇÝÇEK AÇTI, ORTAYA GÖRSEL ÞÖLEN ÇIKTI
MERSÝN’DE SÝLAH KAÇAKÇILIÐINA YÖNELÝK DÜZENLENEN OPERASYONDA 1 SÝLAH ÞÜPHELÝ ÖLÜM OLAYININ SÝLAHI ÇIKTI
ÖÐRENCÝLERE ORMAN BÝLÝNCÝ VE SEVGÝSÝ AÞILANIYOR
ÇUKUROVA BASKETBOL DEPLASMANDA BEÞÝKTAÞ’I 77-67 YENDÝ 1-0 ÖNE GEÇTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.