sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ARSLANTEPE HÖYÜÐÜ TÜRKÝYE’NÝN 19’UNCU VARLIÐI OLARAK UNESCO DÜNYA MÝRAS LÝSTESÝ’NDE

  •  29 Temmuz 2021 Perþembe 08:30

M.Ö. 4’üncü bin yýl boyunca Doðu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarýnda devletin oluþum sürecindeki esaslý deðiþiklikleri gösteren Arslantepe Höyüðü çevrim içi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantýsýnda alýnan kararla dünya mirasý oldu

Malatya'nýn Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüðü Türkiye'nin 19'uncu varlýðý olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi.

ÜSTÜN EVRENSEL DEÐERLERÝ ETKÝLÝ OLDU

Arslantepe Höyüðü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi kararýnda, kültürel gelenekler ve toplumsal deðerlerin deðiþimi, hiyerarþi, sosyal farklýlýklar ve ekonomik ayrýcalýklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çýkýþýna tanýklýk etmesi gibi üstün evrensel deðerleri etkili oldu.

Yeni siyasi iliþkiler, anýtsal mimari, idari, teknoloji ve sanat alanýnda iktidara özgü yeni geliþmelere kaynaklýk etmesi; Mezopotamya ve çevresinde, döneminin en kapsamlý kazýlmýþ kamu kompleksini ve böyle bir geliþime dair en iyi þekilde korunmuþ örneðini barýndýrmasý; Yakýn Doðu'da ilk devlet toplumunun ortaya çýkýþýna istisnai biçimde tanýklýk etmesi ve bölge ekonomisini kontrol eden, merkezi bir otorite uygulayan bir yönetimin ortaya çýkýþýna sahne olmasý gibi pek çok özelliði Arslantepe Höyüðü'nün dünya mirasý olmasý kararýnda komite tarafýndan dikkate alýndý.

Paylaþ :
KAYISI AÐAÇLARI ÇÝÇEK AÇTI, ORTAYA GÖRSEL ÞÖLEN ÇIKTI
MERSÝN’DE SÝLAH KAÇAKÇILIÐINA YÖNELÝK DÜZENLENEN OPERASYONDA 1 SÝLAH ÞÜPHELÝ ÖLÜM OLAYININ SÝLAHI ÇIKTI
ÖÐRENCÝLERE ORMAN BÝLÝNCÝ VE SEVGÝSÝ AÞILANIYOR
ÇUKUROVA BASKETBOL DEPLASMANDA BEÞÝKTAÞ’I 77-67 YENDÝ 1-0 ÖNE GEÇTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.