sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MEVSÝMLÝK ÝÞÇÝLERDEN BAYRAMDA ‘TURFANDA KÝRAZI’ HASADI

  •  13 Mayýs 2021 Perþembe 14:23

Elazýð’ýn Keban Baraj Gölü havzasýnda 50 dönümlük arazide ekili 17 çeþit kirazdan erkenci kirazlarda hasat baþladý. Mevsimlik iþçilerin kiraz bahçesinden topladýðý ilk ürünler, yol boyunda kurulan tezgahlarda kilosu 15 TL’den satýlýyor.

Merkeze baðlý Ýçme köyünde Keban Baraj Gölü Havzasý'nýn çevresinde yýlýn ilk kiraz hasadý baþladý. Yaklaþýk bir haftadýr olduðu gibi bayramýn ilk gününde de sabahýn erken saatlerinde kiraz bahçesine giren mevsimlik iþçiler, dallarda olgunlaþan kirazlarý topladý. Toplanan kirazlar, kasalara yerleþtirildikten sonra yol kenarýnda kilosu 15 TL'den satýlmaya baþlandý. Pandemiden dolayý bayramý evde geçirmek yerine çalýþmaya gelen iþçiler, pandemiden dolayý 1,5 yýldýr eski bayramlarý yaþayamadýklarýný aktardý.

50 dönümlük bahçesinde 17 çeþit kirazý olduðunu belirten Muhammet Öner, "Bu alandaki bahçelerim daha önceleri hep kayýsý bahçesiydi. Fakat bölgede randýman alamadýk. Kayýsý iklim þartlarý dolasýyla ya çiçekte veyahutta meyve zamaný þöyle mercimek tanesi kadar olduðunda üþüyordu. Randýman alamadýk, alamayýnca kiraza yöneldik. Kirazýn da erkenci cinslerini tercih ettik. Sebebi bu bölge Elazýð'ýn erkenci iklime sahip olmasýndan dolayýdýr. Harput'la burasý arasýnda en az 20 günlük iklimden dolayý meyve hasadý farký söz konusu. Bunun için kirazý tercih ettik. 17 çeþit kirazým var ve bunlar arasýnda da ilk ve son arasýnda 20 ile 25 gün hasat farký var. Yani ilk turfanda kirazý çýkar. Ýklimden dolayý bazen 23 Nisan'da dahi kiraz çýkar, çýkmýþtýr. Bu sene iklimden dolayý biraz gecikti, ama bir haftadýr turfanda kirazýný topluyoruz. Bu kiraz çeþidi biraz küçük olup erkencidir. Ýklimden dolayý Elazýð'da ilk çýkan kiraz Ýçme bölgesinde benim bahçede oluyor. Þimdi ortalama burada benim þu anda aðaçlarýn bir kýsmý büyümüþ, bir kýsmý da daha yeni yetiþir, cins deðiþtiriyoruz. Ortalama 20 ile 25 ton kiraz alýyoruz. Erkenci kiraz olmasýndan dolayý biz halimizden memnunuz. Ve yüzde 90'da bu bölgede kendi kapýmýzýn, bahçemizin önünde satýþ yapýyoruz. Bayram dolasýyla iþte olmadýðý için mevsimlik iþçiler müsait olarak geldiler. Sað olsunlar yardým ediyorlar, çalýþýyorlar. Onlarýn da büyük faydalarý var. Bu þekliyle biz ilk çýkan kirazýmýzý 15 liradan fiyat biçtik. Daha ileri bir fiyat biçebilirdik ama ekonomik þartlardan dolayý 15 TL olarak belirledik” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
KAYISI AÐAÇLARI ÇÝÇEK AÇTI, ORTAYA GÖRSEL ÞÖLEN ÇIKTI
MERSÝN’DE SÝLAH KAÇAKÇILIÐINA YÖNELÝK DÜZENLENEN OPERASYONDA 1 SÝLAH ÞÜPHELÝ ÖLÜM OLAYININ SÝLAHI ÇIKTI
ÖÐRENCÝLERE ORMAN BÝLÝNCÝ VE SEVGÝSÝ AÞILANIYOR
ÇUKUROVA BASKETBOL DEPLASMANDA BEÞÝKTAÞ’I 77-67 YENDÝ 1-0 ÖNE GEÇTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.