sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

EKMEÐÝNÝ TAÞTAN ÇIKARIYOR

  •  5 Ocak 2021 Salý 16:49

Mersin’in Bozyazý ilçesinde taþ duvar ustalýðý yapan 54 yaþýndaki Ömer Yalçýn, 35 yýldýr taþlara çekiç ve murç ile þekil vererek, iþleyip sanata dönüþtürerek ekmeðini taþtan çýkarýyor.

Mersin'in Bozyazý ilçesinde taþ duvar ustalýðý yapan 54 yaþýndaki Ömer Yalçýn, 35 yýldýr taþlara çekiç ve murç ile þekil vererek, iþleyip sanata dönüþtürerek ekmeðini taþtan çýkarýyor.

Bozyazý'da yýllardýr taþ iþçiliðiyle uðraþan Ömer Yalçýn, bugün yok olmaya yüz tutan mesleðinin inceliklerini anlattý. Son yýllarda ev kullanýmýnda taþlarýn fazla kullanýlmadýðýný, deðerini bilenlerin kullandýðýný belirten Yalçýn, daha çok istinat duvarlarýnýn yapýmýnda taþ kullanýldýðýný söyledi. Ev kullanýmýnda taþ duvarlarýn yaz aylarýnda serin, kýþ aylarýnda ise sýcak tutuðunu ve daha saðlýklý olduðunu ifade eden taþ duvar ustasý Yalçýn, usta çýrak iliþkisi içerisinde usta olduðunu, yaklaþýk 35 yýldýr taþ duvar ustalýðý yaptýðýný dile getirdi. Bu sanatýn gelecek kuþaklara aktarýlmasý için çýrak bulamadýklarýný ifade eden Yalçýn, Bozyazý'da bu sanatý yapan 4-5 kiþinin kaldýðýný, kendileri ile birlikte bu sanatýn da yok olacaðýndan dolayý üzüldüðünü söyledi. Yalçýn, “Ýþimi severek yapýyorum. Taþ duvar örmek emek isteyen, zor ve zahmetli bir iþtir. Duvar yaparken taþý çekiç ve murçla þekillendirdikten sonra yerine yerleþtirip sonra da þakül ile bakýp alttaki taþ ile hizalý olup olmadýðýný, köþeleri ise gönye ile kontrol edeceksin. Bir taþýn yerine oturtulmasý için bazen çok uðraþ verebiliyorsun. Bizler ekmeðimizi taþtan çýkarýyoruz. Eskiden tüm yapýlar taþtan yapýlýrdý. Geliþen teknoloji ile birlikte taþ iþçiliði azalýnca yeni nesilden bu iþi öðrenen pek fazla olmadý” dedi.

Paylaþ :
MUT’TA "TAZE KAYISI ÜRETÝM VE ÝHRACATINI DEÐERLENDÝRME TOPLANTISI" YAPILDI
MEZÝTLÝ BELEDÝYESÝ, TÜRKÇE HARF KULLANILMAYAN TABELALARI KALDIRDI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN’DE AVRUPA TRÝATLON GENÇ KADINLAR VE GENÇ ERKEKLER KUPASI YAPILDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.