sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

COVÝD YALANINA HAPÝS CEZASI GELDÝ

  •  24 Eylül 2020 Perþembe 15:54

Korona tanýsý konup temasla ilgili eksik, yanýltýcý ve yalan bilgi verenler 2 yýla kadar hapis istemiyle yargýlanacak

Ýçiþleri Bakanlýðý koronavirüs tanýlý bazý kiþilerin, temaslýlarýna iliþkin eksik ya da yalan bilgi vermesi üzerine harekete geçti. 81 il valiliklerine gönderilen genelgeye göre eksik ya da yalan bilgi verenler Türk Ceza Kanunu'nun 206. maddesine göre üç aydan iki yýla kadar hapis veya adlî para cezasý ile yargýlanacak.

Ýçiþleri Bakanlýðý, 81 Ýl Valiliðine "Temaslýlarýn doðru bilgilendirilmesi" konulu genelge gönderdi. Genelgede, evde izolasyona alýnan koronavirüs tanýlý ya da temaslýsý kiþilerin Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenen izolasyon koþullarýna uymalarýnýn saðlanmasý amacýyla "Filyasyon Çalýþmalarý Takip Kurullarý" oluþturulduðu hatýrlatýldý.

Daha önce illere gönderilen genelgelerle, salgýnla mücadelede alýnan tedbirlerin sahada etkin bir þekilde uygulanmasýný saðlamak üzere Ýl Salgýn Denetim Merkezleri bünyesinde Mahalle Denetim Ekipleri oluþturulduðu, izolasyon koþullarýný ihlal eden ya da izolasyon koþullarýný saðlama imkaný olmayan kiþilerin izolasyon süreçlerinin valiliklerce tahsis edilen yurt/pansiyonlarda tamamlatýlmasýna yönelik karar verildiði anýmsatýldý.

EKSÝK VE YANLIÞ BÝLGÝ VERÝLÝYOR

Genelgede, gelinen aþamada koronavirüs tanýsý konulan hastalarýn temaslýlarýna iliþkin olarak bazý durumlarda eksik bilgi (ekonomik kaygýlarla özel sektörde çalýþan temaslý kiþilerhakkýnda doðru bilgi verilmemesi gibi) verdikleri; bazý durumlarda ise gerçekte temaslý olmayan kiþilerin (temasta olunmadýðý halde farklý sebeplerle kamu personelinin temaslý olarak bildirilmesi gibi) temaslý kiþiler olarak bildirdikleri tespit edildiði belirtilerek, þu önlemlerin alýnmasý istendi.

2 YILA KADAR HAPÝS ÝSTEMÝYLE YARGILANACAK

Koronavirüs tanýlý hastalar tarafýndan temaslý kiþiler hakkýnda yapýlan eksik veya yanýltýcý veya gerçeðe aykýrý beyanlara/bildirimlere iliþkin olarak Ýl/Ýlçe Hýfzýssýhha Kurullarýnca karar alýnarak bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkýnda Türk Ceza Kanununun 206 ncý maddesi "bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kiþi, üç aydan iki yýla kadar hapis veya adlî para cezasý ile cezalandýrýlacaðý"hükmü kapsamýnda gerekli iþlem tesis edilecek.

Vali/Kaymakamlarca uygulamada herhangi bir aksaklýða meydan verilmeyecek, gerçeðe aykýrý, eksik, yanýltýcý beyanlarýn tespit edilmesi durumunda Umumi Hýfzýssýhha Kanununun ilgili maddeleri gereðince idari iþlem tesis edilecek.

Konusu suç teþkil eden davranýþlara iliþkin Türk Ceza Kanununun 206 ncý maddesi kapsamýnda gerekli adli iþlemlerin baþlatýlacak.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DEKÝ KAZADA ÖLEN ÞAHSIN ARAÇTA YOLCU OLDUÐU ORTAYA ÇIKTI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
PLAY-OFF’A KALAN BASKETBOLCULAR BAÞKAN SEÇER ÝLE BÝR ARAYA GELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.